A Piros Tetováló Festék Rejtélyes Hatásai és Az, Amiről Senki Sem Beszél

A tetoválások hatásait vizsgáló kutatásokhoz partnerségre van szükség

Egy nyitott titok kering a tetoválóművészek, bőrgyógyászok és a tetováló festék hatásait tanulmányozó kis kutatócsoport között: a piros festék okozza a legtöbb problémát.

Problémák? Vannak kiütések – viszkető, néha fájdalmas és időnként torzító formákat ölthetnek. A festékreakciók magukba foglalják a psevdolimfómákat is – jóindulatú duzzanatokat a nyirokcsomók körül, amelyek hasonlítanak a nyirokrendszer rákjaira. Mind a kiütések, mind a psevdolimfómák az allergiás reakció tünetei. Nem egyedülállóak a piros festék esetében, de a piros a legvalószínűbb okozó.

Az orvosok mostanában gyakrabban találkoznak tetoválási szövődményekkel, mint valaha. Az amerikaiak harminc százalékának van legalább egy tetoválása, ami 21 százalékkal több, mint 2012-ben – áll egy 2019-es közvéleménykutatásban. Egy 2017-es külön tanulmány szerint a tetoválás utáni szövődmények aránya 2 és 30 százalék között mozoghat; a finnországi betegesetek áttekintésében a bőrkiütésekből 75 százalék piros festékre adott allergiás reakció volt.

A vörös káros hatásainak okai a 20. század közepéig egyértelműek voltak: a vörös tetováló festékek gyakran tartalmaztak higanyt. De ahogy a higany és más fémek káros hatásai széles körben ismertté váltak, a tetoválóművészek kerülték ezeket a festékeket, és a gyártók alternatív összetevőkre tértek át. Ma a gyártók nagyrészt organikus vegyületekkel színezett festékekre tértek át a nehézfémeket tartalmazó vegyületek helyett, és a legfrissebb tanulmányok alacsony higanykoncentrációkat találtak kereskedelmi festékekben.

De nem számít. A piros festék még mindig a legvalószínűbb okozó a bőrproblémákra. Miért?
„Muszáj volt tudnom”
Tiffany Mayo, M.D., az UAB Dermatológiai Tanszékének Klinikai Kutatási Egységének docense tavaly beszélt erről a rejtélyről az UAB Heersink Orvostudományi Iskolájának harmadéves hallgatói előtt. A leírása és a diákjai azonnal felkeltették Matthew Kiszla figyelmét, egy művész és egy művész fia, aki félrevezetően felsorolta azt a könyvet, amit ő és anyja illusztráltak, az orvosi egyetem jelentkezési lapján. („Publikációk”, az orvostanhallgatók számára általában tudományos cikkeket jelent.)

„Én egy vizuális személy vagyok” – mondta Kiszla, és bár maga nincs tetoválva, „ez vonz engem a tetoválásokhoz, és a bőrgyógyászathoz is, a színes, drámai kiütések miatt”. Emellett Kiszla kémia szakos egyetemi hallgató volt. Mayo által leírt kémiai rejtély ellenállhatatlanná vált számára: „Muszáj volt tudnom miért.”

Kiszla érdeklődése szenvedélyré vált a tetováló festékek emberi egészségre gyakorolt hatásainak megértése és a biztonsági szempontokra való növekvő figyelemért. Ebben az év februárjában Kiszla, Mayo és a Dermatológiai Tanszék másik tagja, a Professzor Craig Elmets, M.D., kilenc, világszerte végzett tetováló festék tanulmány eredményeit szintetizálták egy áttekintő cikkben, amely a Chemosphere című folyóiratban jelent meg. „Az ‘engedélyezett elemek veszélyes szintjei'” – beleértve a krómot, kadmiumot, báriumot, arzént és cinket – „továbbra is kimutathatók a tanulmányok során, ami további vizsgálatokat igényel egy szabályozó lencse alatt” – írták.

Bár az „Egyesült Államok a tetováló festékek világelső termelője”, azok „gyakorlatilag szabályozatlanok” nemzeti szinten – mondta Kiszla. A tetováló festékek „széles körű pigmenteket, tartósítószereket, oldószereket és egyéb szennyező anyagokat tartalmazhatnak”, jegyezte meg, és ezek „kiütésekkel társulhatnak, amelyek átmenetiektől torzítóig terjednek”. És lehetnek más, rejtett hatások is. „A potenciális rendszerszintű következmények ismeretlenek” – mondta Kiszla. „Bár kutatók kimutatták, hogy a festék eljuthat az injekció helyétől a nyirokrendszeren keresztül a nyirokcsomókba, még nem állapították meg, hogy ezeknek a toxinoknak a koncentrációja növel-e valamilyen növekvő kockázatot.”
Véletlen vagy valami más?
Európa, a tetováló festékgyártók második legnagyobb piaca vezeti az utat „a kutatás és a szabályozás szempontjából” – mondta Kiszla. 2003-tól kezdődően Európában számos határozatot vezettek be, amelyek maximálisan megengedett koncentrációkat határoztak meg a tetováló festék összetevőihez; 2022-ben ezek a irányelvek kötelezővé váltak az Európai Unió összes tagjára. Majdnem az összes tetováló festék kémiai összetételével kapcsolatos kutatást európai egyetemeken végezték el, jegyzi meg Kiszla. Chemosphere cikkükben Kiszla, Mayo és Elmets összehasonlította ezeket az új európai szabályokat a tetováló festékekben kimutatott fémek koncentrációival, ahogy azt a publikált tanulmányokban közölték.

Most Kiszla a szerves festékekkel foglalkozik. Jelenleg egy cikket ír az azo festékekről Lauren Kole, M.D.-vel, az UAB Bőrgyógyászati ​​Tanszék adjunktusával – aki, mint Kiszla, kémia szakos egyetemi diplomával rendelkezik. Az organikus azo festékek az új szabvány a tetováló festékek terén, amint az ipar az egyre népszerűbb, fémet tartalmazó festékektől elmozdul. „A meleg tónusok – sárga, narancs és piros – magas koncentrációjú azó szerkezeteket tartalmaznak” – mondta Kiszla.

Az, hogy a piros festékek továbbra is a legtöbb negatív reakciót okozzák, mint az ólom idején, „csak véletlen lehet” – tette hozzá. „De még nincs elég adat ahhoz, hogy biztosak legyünk.”
Tetováló kutatásokhoz partnerek szükségesek
Bár a Kiszla, Mayo és Elmets által értékelt közzétett tanulmányok tartalmaztak néhány kereskedelmi tetováló festéket, nem voltak teljes körűek. Az Alabama Egyetem Közösségi Egészségtudományi Karának támogatásával és a szakosított vizsgálóberendezések elérhetőségével Kiszla tervezi további tetováló festékeket elemezni. Reményei szerint a közösség tetoválóművészeivel együttműködve végezheti a projektet. „Bátorítom azokat a tetoválóművészeket, akik érdekelték a festékeik szennyeződéseinek értékelésében, hogy lépjenek kapcsolatba velem” – mondta. Kiszla jelenleg az Alabama Egyetem Farmakológia és Toxikológia, valamint Kémiai Tanszékein is partnereket keres, akik segíthetik őt a minták megfelelő előkészítésében és az eredmények értelmezésében.

„Végül is azt szeretném támogatni, hogy biztonságosabb tetováló festékek jöhessenek létre” – mondta Kiszla. „Célom nem az, hogy beleavatkozzak az művészi kifejezésbe, hanem hogy a testművészet minél biztonságosabbá és minél jobban megértettsé válhasson.”

Személyes tapasztalat

Egy 7-8 hónapja készített pirosra színezett tetoválásom elkezdett viszketni és egyre erősödött. Hetek után a viszketés egyre erősebb lett. Naponta kétszer annyira erős volt a viszketés a piros felületen, hogy égetett, és addig vakartam a tetoválásomat, amíg kisebzett. Hetek után egyre sebesebb és puposabb lett, megkeményedett az egész piros felület. Közben kenőccsel kezeltem a sebeket, hogy gyógyuljanak. 3 hónap után elkezdtem használni valami könnyű allergiaellenes krémet. Az sem használt, legalábbis annyit, hogy nem éreztem a viszketést. Közben a betegség átterjedt a karomra is. Kb. 3-4 hónap után apró pattanások vagy hólyagok jelentek meg, elkezdtek égni, és most már mindkét tetkom tele van sebekkel, kidudorodott, kemény felülettel. Igen, a kezfelyemen is egyik tetkom körbe van húzva vékonyan piros festékkel, és ott is elkezdett viszketni, majd kemény és száraz lett a bőr.

Soha sem hittem volna, hogy egy régebben elkészített piros tetoválásom ilyen módon reagál majd. Nem tudom, mi válthatta ki. A viszketés előtti időszakban egy állatfarmot látogattam egy hétre, majd utána 3 napig termál fürdőben voltam. Ennyi változott csak a megszokott életmódomtól, és ahogy lejárt ez a vakációzás, itthon elkezdett kifejlődni a viszketés, majd az egész, kidudorodás, megkeményedés, és ez majdnem az összes piros tetoválásomra kiterjedt.

Viszont voltam a farmon, voltam termál fürdőben előtte is, és még van 2 piros tetoválásom, és egyikkel se volt baj, most sem terjedt ki azokra. Mindegyik tetkom steril környezetben készült. Mivel én készítettem, és én a festékeket Amerikából a gyártótól vásárolom, és a piros különböző márka a két tetoválásnál, ugyanaz a piros festék márka használva volt a másik tetkoimnál is, és nekik semmi bajuk. Igaz, más évben más Batch/Kiadas volt

Természetesen pollen allergiában szenvedek, de ez már évek óta, nem tudom, ha az is közbe játszott volna. Eddig nem volt gond a tetkoimal.

Amire én gondolok, lehet az állatokkal érintkezett a piros tetoválásom, és onnan indult el. Őszintén nem tudom, mi váltotta ki. Most elkezdtem kenni egy Hidrokortizonos antibiotikumos kenőccsel. Egyelőre annyit észleltem, hogy lassan a kezemen kezdenek kisebbek lenni a pattanások/hólyagok, a lábamon már nem annyira kemény a bőrfelület, és már kevésbé viszketnek, a sebek kezdenek begyógyulni. Sokat dokumentáltam az utóbbi időben, és ha ez nem segít, akkor orvosi beavatkozásra lesz szükségem.

Tudom, a tetoválók sokan nem beszélnek erről, pedig a világ statisztikáiban 125 ember közül 1 allergiás a piros színre. Én mindig is mondom a vendégeimnek, hogy a piros és a lila szín allergiát válthat ki. Eddig szerencsések voltak. Csak én jártam ilyen szerencsétlenül. És ezért is tartottam fontosnak, hogy megosszam ezt veletek. És az első viszketési tünetnél látogassatok orvoshoz, mert sajnos én nem így tettem, és lehet, ezért fajult el ennyire.

Írjatok nekem, ha nektek is van ilyen problémátok, hátha egy jó tanáccsal segíthetek.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük