Stick and Poke Tetoválás: Megéri a kockázatot?

Ha imádod a tetoválásokat, tudod, hogy milyen költségesek lehetnek. Így előfordulhat, hogy unatkozol otthon, és arra gondolsz: „Talán csak csinálok magamnak egy stick and poke tetoválást.” Bár csábító, a stick and poke tetoválás nem játék. Végül is tűkkel és tetováló tintával dolgozol a testeden. Ezért fontos, hogy tájékozódj, mielőtt nagy döntéseket hoznál.

A stick and poke tetoválásokat úgy készítik, hogy a tintát kézzel, egy steril tű segítségével juttatják a bőrbe. „Ugyanazokat a tűket használják, mint a tetoválógépek, és a tinta kézzel kerül be a bőrbe, nem elektromosan géppel. Az emberek több ezer éve tetováltak, mielőtt a modern tetoválógép létrejött volna. A Discover Magazine szerint a kutatók több mint 50 kézzel szúrt tetoválást találtak Ötzi, az 5300 éves híres jégemberen.

Ennek ellenére az emberek még ma is szeretik a stick and poke tetoválásokat, értékelik a beléjük fektetett időt és részletességet, valamint azt, hogy nem igényelnek gépeket. Bár gyakran rossz hírűek a DIY hangulat miatt, ez a tetoválási forma csak akkor eredményez rossz eredményeket, ha nem megfelelően és biztonságosan készül.

A stick and poke tetoválás teljesen biztonságosak, amíg megfelelően és higiénikus körülmények között készülnek. Ez azt jelenti, hogy steril eszközöket, egyszer használatos tűket, kesztyűket, fertőtlenített munkahelyet és a tetoválóművésznek rendelkeznie kell az összes szükséges tanúsítvánnyal és ismerettel a keresztszennyezésről.”

Egy első tetoválásnak is jók lehetnek, mivel a kézi szúrású eszköz általában kevesebb fájdalmat okoznak, mint az elektromos tetoválógép. Azt is mondják, hogy könnyebben gyógyulnak. „A kézi szúrás módszer általában kevesebb traumát okoz a bőrnek, ami kevesebb hámlást és irritációt jelent.

Az új tetoválás ápolása során viszketést, hámlást és enyhe duzzanatot tapasztalhatsz a stick and poke tetoválással, akárcsak egy mechanikus tetoválással. Ilyenkor figyelj az fertőzés jeleire, mint a hólyagok, a genny és a tartós vörösség. A legjobb, ha követed a művész által adott utasításokat, ezért ideális esetben szakmai környezetben kell tetoválást készíteni – nem a barátod pincéjében.

Tehát te és a barátaid egymásnak csináljatok stick and poke tetoválásokat? A szakértők nem javasolják. Ha nem vagy képzett szakember, véletlenül több kárt okozhatsz, mint hasznot. „A tetoválást steril körülmények között, a potenciális kockázatokat és azok elkerülésének módját ismerő képzett személynek kell végeznie. A megfelelő eszközöket és tintát is használni kell, hogy elkerüljük a szövődményeket.

Ha nem tudod, hogyan kell megfelelően elkészíteni ezt afajta tetoválást, fertőzés és keresztszennyeződés léphet fel. Egy nem megfelelően tisztított tű okozhat baktériumfertőzéseket, mint a staphylococcus fertőzés, amely később súlyosabb állapotokhoz vezethet, mint a szepszis, a toxikus sokk szindróma és az arthritis, a Healthline szerint. Valójában, egy tű megosztása bárkivel potenciálisan terjesztheti a HIV-et, valamint a hepatitis B-t vagy C-t (az UW Health szerint). Vannak olyan művészek, akiknek évek óta tapasztalata van a stick and poke tetoválásokkal, így jobb rájuk bízni a dolgot. A megfelelő eszközökkel és környezetben szép tetoválást kaphatsz.

A Stick and Poke tetoválás 9 egyszerű lépésben


A stick and poke tetoválásokat, amelyeket kézzel szúrt tetoválásoknak, házi tetoválásoknak vagy DIY tetoválásoknak is neveznek, bárki elvégezheti, aki betartja a megfelelő óvintézkedéseket és a helyes tetováló eszközöket használja. Íme egy lépésről-lépésre útmutató a stick and poke tetoválás elkészítéséhez.

Stick and Poke tetoválás tervezése


Gondold ki a tetoválásod dizájnját, méretét és helyét. Ha inspirációra van szükséged, stick and poke tetoválás ötleteink segíthetnek abban, hogy eldöntsd, milyen stick and poke tetoválást szeretnél.
Ne válassz olyan területet, amely közel van nyílt sebekhez, tályogokhoz, horzsolásokhoz, fertőzött sebekhez vagy nyálkahártyához.

Stick and Poke tetováló felszerelés előkészítése


2.1 – Mosd meg a kezeidet vízzel és szappannal. Fedd le a sebeidet ragtapasszal, és húzz orvosi kesztyűt.
2.2 – Készítsd elő a területet és az eszközöket, amelyekre a stick and poke tetoválás elkészítéséhez szükséged lesz. Először is, győződj meg arról, hogy a munkafelületed rendezett és tiszta. Otthoni klórfehérítő oldatot (háztartási klórfehérítő 9 rész vízhez 1 rész klórfehérítő) használok fertőtlenítőként. Ezután
teríts papírtörlőt vagy orvosi tálcafedőt a többi anyag elhelyezéséhez. Készítsd elő a kesztyűidet is a munkaterületed közelében, de kívül, hogy szükség esetén könnyen lehessen cserélni őket a folyamat során.

2.3 – Rázd fel a stick and poke tetoválótintát kb. 1 percig, és töltsd fel a tintatartót. Csavard le szorosan a kupakot, és töröld le a felesleges tintát. Önts alkoholt egy másik tartóba. Távolítsd el a tintát és az alkoholt tartalmazó edényeket a munkaterületről, hogy megelőzd a keresztszennyeződést (a kezed érintése a tetováláson, majd ezeken az üvegeken átívelő szennyeződés). Ha a tetoválás során újra töltened kell a tintát, dobja ki a tintatartót kesztyűvel, majd készíts egy újat, a munkaterületeden kívül, új kesztyűvel.

A bőrfelület előkészítése


Készítsd elő a tetováláshoz szükséges bőrfelületet úgy, hogy először megmosod vízzel és szappannal, majd borotválod. Ez megelőzi az esetleges fertőzéseket a bőrön található mikroorganizmusoktól. További biztonsági intézkedésként soha ne használj ugyanazt a borotvát kétszer. Ha ezzel végeztél, fertőtlenítsd alaposan a területet alkohollal, sminklemosó párnák segítségével. Fordíts különös figyelmet arra, hogy az alkohollal egy nagyobb területet sterilizálj, mint maga a tetoválás.

A Stick and Poke tetoválás körvonalainak megrajzolása


Ideális esetben tetováló tollat vagy tetováló sablont (tetováló papírnak is nevezik) kellene használnod. Ha normál tollat kell használnod, ügyelj arra, hogy új legyen, így minimalizálod a fertőzés kockázatát. Függetlenül attól, hogy milyen tollat választasz, ne használd ugyanazt a tollat több emberen.

Lehet, hogy a bőr nyújtásával próbálkozol a rajzolás során, de ez valószínűleg eltorzítja a tetoválásodat, amikor a bőr visszahúzódik a normál állapotába.
Használd ki a rajzolás lehetőségét, és nézd meg, hogyan fest a stick and poke tetoválás a különböző szögekből és testhelyzetekből. Soha ne habozz visszatérni a rajztáblához. Az apróbb javítások döntő szerepet játszanak abban, hogy milyen tetoválást készítesz, amit megbánhatsz, és amit büszkén mutatsz majd be.

Ha tetováló sablont használtál, ismét fertőtlenítsd a területet alkohollal. Ha tollat használtál, a rajz elkészülte után törölheti azt.

Tesztelés (opcionális)


Néhányan javasolják, hogy a stick and poke tetoválótűt először tinta nélkül próbáld ki a bőrön. Ennek célja, hogy megismerkedj a tű érzésével a bőrben, és biztosítsd, hogy a tetovált személy el tudja viselni a tetoválótű okozta fájdalmat.
A tetoválásra váró személytől függően felajánlhatom ezt a lépést. Véleményem szerint azonban jobb rögtön tintával kezdeni. Máskülönben a félelem táplálásával többet árthatunk, mint használunk.

A körvonalak tetoválása


Kezdéshez vedd ki a tűt a csomagolásából, ügyelve arra, hogy ne szúrd meg magad az éles hegyén.

Mártsd meg a tűt a tintába, és óvatosan kezd el szúrni a bőrt. Általában 1-3 szúrás után újratöltöm a tűt. Könnyen érezni fogod, hogy a tű átszúrja a bőr felszínét. Ha a bőr vérzik, túl mélyre nyomhattad a tűt; próbálj kevésbé erőteljesen nyomni a bőrre. Minden szúrás során a tinta elterül a bőrön, így a teljes vonalakat nehezebb lehet elkészíteni az első körben.

Ha elkészültél a körvonalakkal, lépj tovább a következő lépésre.

A Stick and Poke Tetoválás Befejezése


Távolítsd el a felesleges tintát egy sminkeltávolító párna segítségével, amelyet alkohollal vagy ideális esetben zöld szappanos oldattal átitattál. Ezután folytatódhat a stick and poke tetoválásod elkészítése, közben eltávolítva a felesleges tintát. A bőr idővel megduzzadhat, és ezáltal túl felfújt lesz ahhoz, hogy megtartsa a tintát. Ebben az esetben felesleges próbálkozni a tetoválás befejezésével; inkább hagyd abba, és folytasd, amikor a bőr teljesen meggyógyult.
Ha elkészült a stick and poke tetoválásod, tisztítsd meg még egyszer alkohollal, és tegyél rá kötést.

A tetoválás során és után a bőr tisztítására (de nem sterilizálására) használt alkohol helyett a profi stick and poke tetoválók általában zöld szappant használnak desztillált vízzel hígítva (1:8 arányban). Az alkohol még mindig szükséges a bőr sterilizálásához a szúrás előtt és a kötés felhelyezése előtt.

Az eszközök eldobása


Biztonságosan dobd ki az összes használt eszközt. A tűket műanyag tartóban dobd ki. Ideális esetben ezt a tartót egy éles hulladékot gyűjtő létesítményben (lásd a helyi gyógyszertárakat vagy kórházakat) dobd el. Ne feledd, hogy a munkaterületeden vagy a tetoválással érintkezésbe került eszközöket orvosi hulladéknak tekintik.
Ha eltávolítod a tetováló kesztyűdet, olvasd el rövid útmutatónkat a tetováló kesztyűk biztonságos eltávolításáról. A kesztyű eltávolítása után mosd meg a kezedet vízzel és szappannal. Végül fertőtlenítsd a munkaterületet.

Stick and Poke Tetoválás Utógondozása


A stick and poke tetoválásoknak is szükségük van utógondozásra, mint a hagyományos tetoválásoknak. A tetovált személynek néhány dologról érdemes tudnia a tetoválás gyógyulásáról és megőrzéséről. További információért olvasd el külön cikkünket a stick and poke tetoválás utógondozásáról.

A stick and poke tetoválások népszerűek a kézzel készült, egyedi munkájuk miatt, de fontos, hogy mindig a biztonságot és a higiéniát szem előtt tartsd. Ha úgy döntesz, hogy ilyen tetoválást szeretnél, mindig fordulj egy profi tetoválóhoz, aki megfelelő eszközökkel és tiszta környezetben dolgozik. A megfelelő utógondozással és elővigyázatossággal egy stick and poke tetoválás gyönyörű és tartós eredményt hozhat.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük