Tetoválni szeretnék: Hogyan Indulj el a Tetováló Művészet Útján

Tetoválni szeretnék, hogyan induljak el ezen az úton?

Tudom, hogy vannak néhányan, akik tetoválni szeretnének tanulni, vagy úgy képzelik el a jövőjüket, hogy tetováló művészek lesznek, megnyitják a saját stúdiójukat, és a hobbijuk szakmájukká válik. Viszont úgy érzik, hogy ez egy nagyon nehéz út lenne, és fogalmuk sincs arról, hogyan kezdjenek elindulni ezen a pályán. A félelem, hogy soha nem fognak tudni tetoválni, arra készteti őket, hogy ne is merjenek belekóstolni ebbe a szakmába.

Ebben az évszázadban, amikor mindennek van bemutató videója, amiből tanulhatunk, nem nehéz belekezdeni. Amikor én tanultam, ezek a platformok még nem léteztek, alig lehetett beszerezni a tetováló eszközöket, mindent egyedül kellett kitalálni. Azok a kevés tetoválok, akik már néhány éve benne voltak a szakmában, nem osztották meg könnyen a tetoválás titkait. Szóval nehéz volt, és még nehezebb volt fejlődni.

Most, amikor mindenhhez hozzá lehet jutni egy kattintással a számítógépről, amikor erre specializálódott webshopok léteznek, és az online platformokon több száz videó található, gyorsan lehet tanulni és fejlődni.

Mindenek előtt a fejlődésedet ebben a szakmában a rajztudásod fogja meghatározni. Tetoválni lehet bármit, sok egyszerű minta van, és az emberek hajlamosak valami egyszerűt választani. Viszont ezekből nem fogsz fejlődni. A komplexebb tetoválásokra van igény, azokon lehet kipróbálni magad, a határ a fantáziád és a csillagos ég. Ezért kell, hogy jó elképzeléseid legyenek, és rajztudásod. De, ahogy említettem, sok sablont már gépiesítve is felvihetsz a bőrre, csak rá kell tetoválni, és kész van a tetoválás.

Elso lépések:

Hogy kipróbáld magad, az nem annyira költséges befektetés, és ha a 20. próbálkozás után megunod, vagy nem tetszik a szakma, vagy nem haladsz úgy, ahogy tervezted, akkor eladhatod a tetováló felszerelésed enyhe veszteséggel. Keres majd rá vevőt.

Kezdetnek azt ajánlom, hogy rendelj egy tetováló boltból vagy webshopból egy közepes minőségű tetováló szettet, vagy egy jobb minőségű tetováló tollat (PEN), amit hosszabb ideig is használhatsz. Ajánlott, hogy új legyen, mert egy régebbi tetkó gépnek lehet már gyenge a rugója, és nem tudod kihozni belőle azt az erőt, ami a minőséghez vezethet, és meggyőződésed az lesz, hogy nem megy neked ez a szakma.

A különbség a tekercses tetováló gép és a PEN között az, hogy az előző elektromágneses alapon működik, a Pen pedig forgómotorral. Természetesen vannak forgómotoros tetováló gépek is (nem PEN-ek), viszont ilyent csak nagyon jó minőségűt szabad venni, mert általában eléggé gyengék az olcsó forgómotoros gépek. A pen azért pen, mert úgy néz ki, mint egy toll vagy golyóstoll, csak vastagabb az átmérője. A tekercses gépek előnye, hogy a tűk olcsóbbak, a PEN-hez a tű modulok drágábbak, de jobb minőséget lehet kihozni belőle, és könnyebben manőverezhető. Mindkettő teszi a dolgát, szóval kezdetnek tökéletesek. Sőt, haladóknak is jól bevalik még most is. Persze, ha majd megszereted a szakmát, akkor rá fogsz térni a legjobb minőségű termékekre, mert érdemes.

Olvasd el a A tetováló gépek történetét

Amennyire lehet, rendelj egy jó minőségű fekete festéket, ami emberi bőrre is alkalmas. Általában az olcsóbb szettek kis kínai festékekkel érkeznek, amiket nem szabad emberi bőrben tetoválni. Viszont gyakorolni, műbőrön, tökéletes.

A tűk több kategóriára vannak osztva, ahogy látod, több kategóriájú tetoválás is van. Van, aki csak egy 3-as vonalazó tűvel tetovál, és megold mindent, de kategóriákra osztva; vonalazó RL, Satírozó vagy színező M1 (magnum-lapos, fesü típusú tű) és az RS, ez egy kerek satír vagy toló tű, sokan kedvelik a töltéseknél vagy színeknél, viszont sokan csak a magnum/lapos típusú tűvel oldják meg. Ki kell próbálni az összes technikát és tűt, ami létezik, és meglátod, hogy nálad mi válik be, mivel haladsz szebben, gyorsabban. A tű kategóriája fel van tüntetve a csomagolás hátán, illetve a méret is. Természetesen, ha valamit nem értesz, akkor kérdezz bátran, törekszem mindent elmagyarázni, de nagyon sok dolog van, és próbálok nem összezavarni, hanem az alapokról beszélni.

Be kell szerezni néhány műbőrt, amin gyakorolsz. Egy stencil olajat vagy krémet, ami segít a minta felvitelében a bőrre vagy műbőrre. Egy speciális indigót. Mondanám, vegyél egy stencil nyomtatót, de drága, és még azt se tudod, mennyire jön be neked ez a szakma. De idővel érdemes lesz beszerezni, mert sokban segít majd. Nem kell kézzel rajzold át a sablont.
Hogyan készítsd el a sablont:

Sok videó található erről a témáról a közösségi médiában, és ezek jól mutatják, mennyire könnyű elkészíteni a mintát és mennyire egyszerű feltetoválni. Egyes minták nem is igényelnek rajztudást, csak a vonalakat kell követni, majd be kell tölteni vagy árnyékolni, és kész a tetkó.

Ahhoz, hogy elkészítsd a sablont, szükséged lesz egy nyomtatóra vagy a kinyomtatott rajzra, egy speciális tetováló indigóra, 1 stencil olajra vagy stencil krémre.

Mindenekelőtt szükséged lesz egy bármilyen nyomtatóra, vagy valahol nyomtasd ki a mintát a megfelelő méretben, egy A4-es lapra. Az indigó 4 részből áll. Távolítsd el a hátsó két lapot, maradjon csak az indigó és az első lapja. A kinyomtatott mintás lapot tedd rá az indigóra, és húzd át egy golyóstollal a körvonalakat és azokat a részleteket, amelyek segítenek majd a tetoválásod részleteinek beazonosításához és kivitelezéséhez. A minta hatán ragad az indigó, és kész a sablon. Így egyszerűen. Majd próbálok linkelni egy videót. Körbevágod a sablont, fertőtleníted a bőrt vagy letörlöd alkohollal a műbőrt, és leitatod néhány másodperc után.

Bekened az indigóval, olyannyira, hogy ne legyen sem túl nedves, sem túl száraz, majd gyakorlod és rájössz, hogy mennyit kell tenni. Ha túl sok, akkor összefolyik a minta, ha kevés, akkor nem marad rajta. Most ráhelyezed a sablont a bekent bőrre, és szépen rásimítod mindenhol, majd hagyod vagy 10-15 másodpercet. Utána leveszed, és ahogy látod, ott maradt a minta, szép indigókékkel a bőrön. Mindig győződj meg róla, hogy jó helyre van felteve, és nem görbe, vagy nincs túl az egyik felén, és a másikon alig látszik. Ha rosszul tetted, akkor mérges, pontozgasz egy filccel, helyezd fel újra, amíg jónak tűnik, közelről is és messziről is. És mindig kérdezd meg a vendéget is, illetve nézze meg tükörben, és ha ő is azt mondja, hogy jól van, akkor alj csak neki tetoválni. A sablont le lehet törölni, a tetoválást nem! Mindig ez maradjon a fejedben. Ezt a tanácsot jól jegyezd meg, éjjel almodban is ez jusson eszedbe. Mert ha félresikerül egy tetoválás, éjjel azt fogod álmodni és bankodni, hogy elcseszted!

Na, akkor eddig nagyjából megvagyunk.

Beszéljünk néhány alap kellékről:

Tetováló gép, festék, tűk megvannak. Stencilhez megvannak a szükséges anyagok.

Akkor továbbá szükséged van egy bőrfertőtlenítőre. Nem tudom, mit ajánljak, nézd meg közeledben, mit használnak, én a Kodan Forte-t használom, nálam ez évek óta bevált.

Szükséged van egy zöld szappanra. Én koncentrátumot használok, 1 adag zöld szappan, 15-20 adag desztillált víz. Ezt egy csőrös üvegbe teszem, és ezzel mosom munka közben a tetoválást. Létezik más szer is, használok mast is, de nem reklámozok senkit, hiszen ezt önszántadból írom, őszintén, és nem egy szponzorizált cikk. Szét kell nézni a boltban, hogy mi kapható.

Kell egy jó kenőcs, mondjuk egy Bepanten, de létezik más is, ami erre a célra alkalmas, de a Bepanten közismert. Szóval tetkó végén szépen lemosod, tisztára a felületet. Kicsit megszárad, leitatod a vizet, és vékonyan bekened a kenőccsel a tetoválást, majd teszel egy fóliát, amit néhány órát ott kell tartson. És természetesen majd kenegetni kell folyton a tetkót. Léteznek speciális fóliák, amit használok én is, szépen lemosom a tetkót, amint megszárad, nagyon pici kenőccsel teszek és befoliazom és úgy hagyom néhány napig, és szebben gyógyul. Majd erről is írok bővebben.

Ha szépen beindul a tetoválás, akkor ne azon legyél, hogy elverd a pénzt, mindig néhány százalékát tedd egy kis dobozba, majd fordítsd kellékek beszerzésére. Mondjuk egy kartámasz, speciális árnyékoló festékek, színek, és majd idővel egy jobb gépre.

Sok sikert kívánok, ha kérdésed van, írd meg, és megpróbálok megfelelő választ adni.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük