A nagy Omi avagy a Zebra ember

A nagy Omi, avagy a Zebra ember: Horace Ridler és a tetovált cirkuszi művészet

Horace Ridler, a 20. század elején élt brit születésű férfi, aki minden idők egyik legismertebb és legellentmondásosabb tetovált figurájaként vált híressé. 1927-ben megkereste George Burchett londoni tetováló művészt, akitől azt kérte, hogy az egész testét, arcát is beleértve, fedje be zebracsíkokkal. Célja az volt, hogy feltűnő és érdekes legyen, ezzel növelve népszerűségét a cirkuszokban, ahol akkoriban nagy divat volt a különleges külsővel rendelkező emberek bemutatása.

Ridler olyan drasztikus változtatásokon ment keresztül, mint a fogai kihegyezése, az orrának annyira való kilyukasztása, hogy egy agyar is beférjen, és füleinek teledekorálása piercingekkel. A „Nagy Omi” néven vált ismertté és elnyerte a „minden idők legérdekesebb cirkuszi embere” címet. Ridler terve bevált, és egy ideig nagy népszerűségnek örvendett a cirkuszokban.

Azonban a tetovált cirkuszi művészet hanyatlani kezdett a 20. század közepén, különösen a második világháború után. A közönség kevésbé találta izgalmasnak és érdekesnek a tetovált embereket, valamint a freak show-kat, amelyekben a külsőleg eltérő embereket mutatták be. Emiatt a cirkuszok egyre ritkábban vették fel a műsorukba ezeket a produkciókat, és a tetovált emberek szereplése a cirkuszokban egyre csökkent.

A Nagy Omi története mára legendává vált, és emlékeztet minket arra, hogy a szórakoztatóipar és a közönség ízlése időről időre változik. A tetoválás ma már elfogadott és népszerű művészeti forma, és sokan díszítik testüket különféle mintákkal, de a cirkuszokban való bemutatása az eltűnőfélben lévő műfajok közé tartozik.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük