A 106 éves Whang-Od, a legutolsó mambabatok: Az ősi kalingai tetoválások mestere és a hagyományőrzés titkai

Whang-Od, teljes nevén Whang-od Oggay, a Fülöp-szigeteki Kalinga törzs egyik legismertebb és legelismertebb mester-tetoválója. Ő a batok tetoválás, egy ősi, kézi tetoválási technika, legidősebb és legismertebb képviselője. Apo Whang-Od a Buscalan faluban él, amely a Fülöp-szigetek északi részén található, a Kalinga tartományban.

Apo Whang-Od 1917, Február 17-ikén született, és már több mint 80 éve foglalkozik tetoválással. A batok tetoválás technikája során bambusznáddal és citromfával készült eszközöket használnak, amelyeket festékbe mártanak, majd a bőrbe ütnek. A festék természetes alapanyagokból, például korommal és vízzel készül.

A Kalinga törzsben a batok tetoválások hagyományosan a férfiak bátorságát, erősségét és helyét a közösségben szimbolizálták, míg a nők számára a szépséget és a nőiességet képviselték. Apo Whang-Od tetoválásai gyakran állatokat, természeti elemeket és geometriai formákat ábrázolnak, amelyeknek saját jelentése és szimbolikája van.

A férfiak számára ez azt jelentette, hogy fejvadász harcosként lettek beavatva. Egy bikking, egy mellkasi tetoválás, amely mintákban kúszott fel a vállakra és le a karokra, napokig tartott elkészíteni, és egy nagy disznót vagy több kiló rizst kellett fizetni érte. A nőket más okokból tetoválták, főként termékenység és szépítés céljából. A Kalinga törzs tetovált idős női gyakran azt mondják, hogy amikor meghalnak, nem vihetik magukkal gyöngyeiket és aranyukat a túlvilágra. Csak a testükön lévő jelzéseket vihetik magukkal.

Whang-Od több nőt tetovált, mint harcost, mivel a fejvadászatot az 1900-as évek elején betiltották az amerikaiak. A Kalingák vérszomjas vadembereknek való ábrázolása Dean Worcester gyarmati etnológiai fényképész munkájának volt köszönhető, aki 1912-ben közzétett fotókat a Cordilleran törzsekről a National Geographicban, leírva őket egyszerre egzotikusnak és félelmetesnek, hogy igazolja az amerikaiak ellenőrzését Észak-Luzon fölött, amit „Senki földje”-nek nevezett. A valóság azonban árnyaltabb volt. A fejvadászat, ahogy azt gyakorolták, a rituális hadviselés része volt, amelynek spirituális következményei voltak.

Apo Whang-Od élete során a tetoválás nemcsak mesterség, hanem életforma is volt számára. A tetoválások révén őrizte és ápolta a törzs hagyományait, miközben a világ többi részén is ismertté vált. Napjainkban sok turista és tetoválásrajongó látogat el hozzá, hogy megtapasztalják ezt az ősi technikát és megkapják tőle a „gyógyító” vagy „áldás” jelentésű batok tetoválást.

Apo Whang-Od leginkább a közösségének és a hagyományoknak való elkötelezettségéről ismert. Bár ma 106 éves, még mindig aktívan tetovál és tanítja a kézművességet a következő generációknak. A célja, hogy a batok tetoválás hagyománya ne vesszen el, és a jövő generációi is megismerhessék és ápolhassák ezt a művészeti formát.
Gyakran úgy írják le, mint az „utolsó” és legidősebb mambabatok (hagyományos kalingai tetoválóművész), és a nagyobb kalingai etnikai csoport Butbut népének tagja.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük