Ötzi, az első tetovált múmia

Ötzi, az első tetovált múmia: a tetoválás gyógyító célból történő alkalmazása

Egyes kutatók a Grázi Orvosi Egyetem Sejtbiológiai osztályáról azt állítják, hogy az emberi test tetoválása eredetileg gyógyításra szolgált, és nem csupán dekoráció céljából készült. Ennek alátámasztására a híres Ötzi múmiát vizsgálták, amelyet 1991-ben találtak meg az Alpok egyik gleccserében.

A kutatók felfedezték, hogy a több mint 3500 éves Ötzi tetoválásait valószínűleg gyógyító céllal alkották, még a kínai akupunktúra technikáinak megjelenése előtt 3000 évvel. A mumifikálódott testen összesen 57 rajzot találtak, melyeket korommal, hamuval és szilícium alapú kvarc kristállyal készítettek, amit kialudt tüzekből nyertek ki.

A tetoválások elkészítése egyszerű volt: tűket mártottak a nedves hamuba, vagy előre megvágták a bőrt, és a kialakult lyukakba, hegekbe helyezték a festéket. Ötzi tetoválásai sötétkék vonalak voltak, amelyek párhuzamosan helyezkedtek el a teste hosszanti tengelyével, és nagyon hasonlítottak a kínai akupunktúrás pontok elhelyezkedéséhez.

Az egyetlen értelmesen kivehető rajz egy kereszt volt, amely a főbb akupunktúrás pontok mentén helyezkedett el Ötzi bal térdén és bokáján. A kutatók szerint Ötzi súlyos ízületi problémákkal küzdött, ami alátámaszthatja a gyógyító célú tetoválás elméletét. Bár ez az elmélet egyelőre csak spekuláció, egyezik a különös, Ázsiában kialakult akupunktúra hipotézisével.

A fentiek figyelembe vételével az Ötzi története újabb dimenziókat nyit a tetoválások eredetének és céljának megértésében, valamint a régészeti és történelmi kutatásokban. A tartalom SEO-barát átfogalmazása révén pedig az olvasók szélesebb körben ismerhetik meg ezt a különleges történetet.