Mentawai tetoválás

A Siberut sziget egy félreeső paradicsoma a dzsungelnek, mintegy 60 mérföldre Padangtól nyugatra található, Indonéziában. Bár Siberut Mentawai szigetek része az ismert világ az „utolsó határát szörfözés” rendkívül nehéz elérni, különösen, ha a Mentawai népet szeretnénk meglátogatni, amely egy tetoválásokkal teli nép és ők a sziget lelke.

Ahhoz, hogy oda juss, egy 10 órás utat kell átveszelni a ringatozó komppal, amely bizonz kikésziti azt, aki nem birja a vizen való utazást. A tenger annyira háborog éjszaka, hogy reggel a komp úgy bűzlik, mint egy római vomitorium egy kemény éjszaka után. Aztán, éppen akkor, amikor azt hitted, hogy túlélted a legnehezebb részet az utazásnak,  jön egy másik, hat órás kihívás – egy kenu – egy darab fatörzsből készült, vár, amely csak rád vár mihelyt megérkeztél a kikötőbe. És ha esik az eső – ami szinte naponta megtörténik itt, akkor az utazás – a vájt kenuban kész kinszenvedés lesz. De ha a nap süt  egyszerüen megszülsz a napon, mint egy szágó törzs (No – malajziai pálma, amelynek szára ehető)! Azonban, ha azt szeretnél szemtanuja lenni a világ néhány legszebb tetoválásainak és látni szeretnéd hogyan diszitik fel magukat egyes népek, akkor megéri az erőfeszítést. Soha nem fogod elfelejteni!

SAREREKET: A helyi emberek

Mentawai egy ősi törzs, amely évezredeken át a Siberut szigeten élt. Bár a keresztény misszionáriusok és muzulmánok megtéritették, a tizenkilencedik században a legtöbb Mentawai lakost, akik déli részén található, Szingapúr és az paga környékén éltek, mégis marad olyan terület ahol a régi kultúra érintetlen maradt. És ez nagy dolog.

Indonézia 1950-es függetlenségével egy időben az új kormány egy agresszív kampány indit útjára, hogy modernizálják a Mentawai törzs lakosait. A hagyományos kulturális praktikákat, mint pl. a tetoválást, fogcsikorgatást és az egyszerű vászon ruhákat betiltották, mert ezeket pogánynak vagy a vadnak tartották. Továbbá minden személy köteles csatlakozni valamelyik hivatalos valláshoz, legyen az keresztény vagy muzulmán.

Az 1990-es évek körül, az elnyomás a Mentawai törzs hagyományai ellen egyre brutálisabb alakott öltött, egyszerüen arra kényszeritették a népet, hogy költözzenek a kormány által létrehozott új falvakba. Mentawai vallás (sámánizmus) a törvényen kívülre helyezték, és a rendőrség elkobozota a sámánok (sikerei), az áruit és a gyógynövényeiket, szent tárgyakaikat. Sajnos azokat Mentawai sámánokat, akiknek sikerült megőrizni az esőerdöket és az emberek összekovácsolását elvették alapvető emberi jogaikat és a törvényen kivül helyezték el őket. Még amikor ezek a visszaélések nyilvánvalóvá váltak olyan  nemzetközi szervezetek elött, mint például az UNESCO, a World Wildlife Fund és a Friends of the Earth, őket még akkor is sokkal jobban foglalkoztatta a majmok szibériából való megmentése, mint a lakosoké!

Szerencsére, néhány Mentawai klán, akik a sziget belselyében éltek, sikerült megszöknie a válság és a kormányzati fejlesztések elöl. Az egyik ilyen csoportok Sarereket vagy a „helyi nép”, aki egy bátor döntést hozott, azt, hogy elhagyják ősi falvukat Ugait- egy hely, ahol a mecsetek, katolikus misszionáriusok és lett egy modern kikötő épül – és –  inkább beköltöztek a dzsungel mélyebb pontjaiba, abban a reményben, hogy ezzel megmentik az ősi kultúrát.

ISTEN HOZOTT A DZSUNGELBEN

A Mentawai dzsungel mindig is egy olyan hely volt, ahol mindent a növényeket ,sziklákat, az állatokat és az embereket szellemek vesznek körbe (Kina). Ezek a szellemek ott élnek mindenben és mindenhol – a földön, az égen, a víz alatt, a fák tetején a bambuszban-, és úgy tudnak beszélni és cselekedni, mint az emberek. Néhány szellem segít megvédeni az emberiséget. De vannak rossz szellemek is és ezek büntetik őket betegséggel vagy gondokkal.

Amikor a malária megfertőzte a dzsungeleket, nem volt kétséges, hogy az emberi életet állandóan betegségek fenyegetik. Ezért a lakossága száma mindig ekkora volt. Mentawai törzs megpróbálták a betegségek agressziv támadását a harmonia (az ember és a természet között) hiányával magyarázni. Hogy fenntartsák ezt a harmóniát, a vallási parancsokat és kódexet be kell tartani minden alkalommal, naponta, mert ezeknek megsértése komoly következményekkel járhat.

Pusztán emiatt mentawaiiak kifejlesztettek egy bonyolult tabu rendszert, amely szabályozza minden tettüket. Például, ők a természettel teljes összhangban élnek és csak az veszik el belőle, amire szükségük van. Gyümölcsöt csak akkor egyél, ha itt az idejük és csak bizonyos ünnepségeken. Az év hátralévő részében néha esznek szágóból készült ételeket, különböző zöld és a rizs fajtákat.

De a tabuk túlnyúlnak a reggelin, ebéden és vacsorán is. A házasság alapításában vagy „humanitárius” Mentawai emberek körében, a szex tabu. Ha azt szeretnéd, hogy „lefoglaljanak”, akkor te és a partnered el kell hagynotok a dzsungelt, és a „szeretet kunyhó”-ját kell használnotok, amely el van rejtve a világ elől. Vadászat elött a férfiak nem mosnak hajat, ellenkező esetben nyilaik nem ejtenek el több vadat vagy betegek lesznek. Amikor mérget készitenek a nyilvesszőkre, a férfiak nem szabad aludjanak vagy fürödjenek akkor éjszaka. Ha ezt teszik, akkor a levadászott majmok túl magassan fognak meghalni a fákon vagy méreg hígított és hatástalan lesz. A vadászat, nem kellene megverniük kutyáikat, mert ha ezt teszik az semmit sem fog elkapni.

A játékos állatokról, amelyeka dzsungelben élnek, úgy gondolják, hogy őseik a háziallatai. És a vadászat sikere ősüknek kedvező. A majmok koponyái vagy más állatok a faluban ki vannak akasztva, ezzel adnak hálát a szellemeiknek.

SIKEREI: az erdő őrzője


Mint mondtam, a Mentawai hit középpontjában a fontosságát együttélés kapcsolata, létezése alkotja. Az egészség a harmónia és az egyensúly összképe, mig a mentawaiaknak valami szent és gyönyörű. De ha az egyensúly felborúl, az egyetlen módja  a helyreállításának: a szellemek kiengesztelése.

A gyógynövények segitségével a gonosz szellemeket megnyugtatják, mágiával és beszélt áldozat bemutatásával teljesen kiengesztelik. Ilyenkor a sámán vagy a sikerei  a közvetitő, mert ő az egyetlen, aki képes kommunikálni ezekkel a szellemekkel.

Aman Lao Lao egy sikerei, szó szerint: „akinek varázsereje van.” De ez nem csak egy orvos. Ő egy vezető, pap, gyógyszerész, orvos, pszichológus, táncos, családos ember és közösségi ember is egyben. Sőt, Mentawai társadalom egalitárius, ugyanis a sámánokat népük vezetőinek tekintik. A törzsnek vannak spirituális és külvilági kapcsolatai is. Néha elutaznak a távoli városokba, hogy találkozzanak a kormány képviselőivel, hogy harcoljanak jogaikért.

És mivel a Mentawaiak hiedelem rendszere animista és sok tabu korlátozza, Aman Lao Lao, a sámán felelőssége fenntartani az egyensúlyt az emberek, a természet és szellemek világban. Aman Lao Lao és egyéb mentawaiai sámánoknak a természet vallás és túlélés is egyben és ismerniük kell az erdőt kivülről-belülről a harmónia fenntartásának érdekében.

A betegséget gyógynövényekkel lehet kezelni, de a szellemi téren a sámán beavatkozása dönt a beteg sorsáról. És ez, sikerei, hogy elszáll a szárnyait trance és – és végre mágia megtakarítás.

Csak úgy, mint más ősi kultúrában a Mentawai is úgy véli, hogy minden betegség nem más, mint lelki veszteség (ketsat), és ha elhagyod a beteg tested, az eredmény nem lesz más, csak a halál. A lélek elvesztesé általában a betegségek szellemeinek és a kísértetekeknek (sanitu) köszönhető és ha ez a tabu megtört, sok szertartást tartanak a szellemek nyugtatására és a meggyőzésére.

Az egyik legfontosabb sámánisztikus szertartás a tartott törött tabukra a „pasaksak”.Ha elkezdődik minden munkát abba kell hagyni, kivéve a főzést és a rituálékat. Bár mentawaiaknak sok pasaksak szertartásuk van – a fa vágására, egy kenu vagy kunyhó épitéséhez, házasságkötésre, temetéshez, vadászati expedíciókra, beavatás, a külföldi látogatók, és a tetoválást gyógyító rituálék – mindeniket a dzsungel szellemeinek kiengeszteléséért csinálják.

Ugyanakkor egy másik módja annak, hogy mentawaiak megőrizzék lelküket, az, hogy feldíszítik testüket.. Akár férfi vagy nő, ha nem tiszteli a testét, nem disziti gyöngyökkel, virágokkal és különösen éles fogakkal, tetoválásokkal, akkor a test megszűnik vonzó lélek számára. Ebben az esetben, a lélek dönthet úgy, hogy elhagyja az emberi befogadó és szabadon mozoghat a test. De ha a lélek nem tér haza, akkor dönthet úgy, hogy visszatérjen az ősi világot, amikor egy személy meg kell halnia.

Az olyan sámánok, mint Aman Lao Lao, Aman Aman Toshi és Berit mind szakértők az önszépitésben. És szinte minden nap virágot viselnek a hajukban, gyöngyöt a nyakuk körül és a csuklójukon, az arcfestéssel kiemelik merev arcvonásaikat vagy testüket bekenik a föld által illatositott kurkumával.

A Mentawai tetoválás „atyja”

A lélek folyamatos ellátása a Mentawai emberek életének egyik alapelve. És a test állandó díszítésének eszközeként mindig kéznél van a tetoválás. Csak úgy, mint a jó étel, a zene és a tánc, mert mindeniknek van vallási jelentősége, amely a közösség tagjainak javára szolgál.

Hagyományosan a tetoválásra egy vallási szertartás utan került sor („Put Lepa”). Ez azt jelentette, hogy kiűzik a faluban ontott vér gonosz hatását vagy a „Longhouse” (UMA) (-épület-specifikus a törzsi közösségi területen). Ahogy a neve is mutatja, ezek nagyon hosszú ház sok ajtóval és mindenik szobában több személy lakott. A ház előtt épült a tornác uma így egy csepp vér sem esik a földre. Ha lehulott volna, akkor Paget Sabbat vagy „Teteu” (Grand Apa vagy „nagyapa”) hamarosan megjelent volna ées hatalamas földrengés keletkezett volna. Ahhoz, hogy jobban megértsük, a mítosz szerint, Paget Sabbau volt az első Mentawai sámán, aki megtanította népének mindazt, amit ma ismerünk, beleértve a tetoválást is. De az emberek irigyek lettek a hatalmára és úgy döntöttek, megölik.

Amikor építették az első UMA-t épitették, leküldték Teteut az épület közepébe ásni. Amikor odaért, az emberek leengedték az épitmény, csapdába ejtették a föld alatt. Hogy megbosszúlja ezt, Teteu az umat ledöntötte egy földrengéssel. Ahhoz, hogy megváltsák ezt a bűnüket, a Mentawai nép áldozatokat kezdett bemutatni a nagy atyának. Hagyományosan, ezeket egy épités alatt álló umaban mutatták be, szerint került sor a humanitárius alapítvány központjában építés alatt. Bár ezek az áldozatok ma már nem mutatják be, mégis ma már tabunak számit, ha egy vér cseppet is a földre csepegtetnek. Tehát, ha csirke vagy sertés áldozatot mutatnak be, ezek nyilal ölik meg vagy kitekerik a nyakukat. Paget Sabbau-t annyira tisztelik ma, hogy az ő neve tabu, kivéve a nagyon komoly beszélgetéseket. Aman Lao Lao nem hajlandó beszélni róla, mert az ő ereje rendkívül nagy volt. És az egyetlen alkalom, amikor Teteu nevét emlegetik, akkor van, ha egy új uma épül. Mivel Teteu szerette a táncot, az ő tiszteletére táncolnak.

Mentawai sámán tetoválásainak szelleme

Mivel a lélek szereti a szép és teljesen tetovált testet, a Mentawaiak úgy hiszik, ez lehetővé tenné számukra, hogy az anyagi egészségüket magukkal vihessék a túlvilágra. Mentawaiak úgy vélik, hogy a tetoválásaik (titi) lehetővé teszik követőiknek, hogy felismerjék őket a halál után. És a legfontosabb, hogy sok fajta tetoválás kifejezetten azért jön létre, hogy megvédje az embereket a gonosz szellemektők, akik a dzsungelben várják.

A tetoválásokat alkalmazó művész neve „Sipan” vagy „az ember, aki a tűt késziti”, az élet  a különleges pillanataiban. Hagyományosan, amikor egy lány vagy egy fiú betölti életének hetedik évét, megkapja első tetoválását is a hátára. Nos, ezt manapság már a kamaszkorban kedik el. Aztán következik a combok és a lábak (hagyományosan ezeket általában házasság elött), majd ezeket követi néhány komplikált nyaki és mellkasi tetoválás. A végső szakasz akkor kezdődik, amikor az egyén elérte a 40 évet és tetoválás került az alkarjára és vádlijára.

Természetesen Mentawai klánoknak megvannak a sáját tetoválásaik, amelyek a tetoválás szakaszain alapúlnak. Lao Bai Bai, Aman Lao Lao felesége, aki  egy másik régióból származik azt mondta, hogy a kezét tetoválták első alkalommal (egy nap alatt). Aztán várt egy évet, ami után mellkasát és hátát is tetoválták (mindezt egy nap alatt).

Hagyományosan a Mentawai tetoválok néha éles kéregfa darabot használnak, amit egy eszközként használnak a bőrön. Mások egy bambusz botra szúrt tüskét vesznek kézbe és egy fakalapáccsal ütik a bőrbe. Az Atayal és Paiwan őslakosok és a Kalinga Fülöp-szigeteki bennszülöttek, hegyvidéki narancs tűket használják. Azonban a legtöbb ember a Pápua Új-Guineában, amik lényegében polinézek, leggyakrabban a citrom tüskét használják tetoválóeszközként.

A Mentawai törzs körében bárki lehet tetoválo művész, de csak azok kapnak munkát, akik valóban tehetségesek. Aman Beret, aki engem is tetovált az apjától tanult, aki egy nagyon elismert művész volt. Sajnos már csak kevés tetováloművész dolgozik Siberutban manapság és Aman Bereta teste csak azért nincs tetoválásokkal beboritva, mert nincs senki olyan, aki tökéletesen tetoválná.

Ráadásul, az Aman Beretahoz hasonló tetoválók már nem igazán találnak tanitványokra, akiknek türelmük és tehetségük is van. Természetesen sokan meg sem engedhetik maguknak a tetoválásokat. Például egy olyan tetoválás ára, amely egy életen át fennmarad nagyon nagy: egy közepes méretű disznó, egy Durian fa, négy sago pálma, egy pálmafa és egy kosár néhány tyúkkal. De ha egy igazi nő, férfi vagy sámán akarsz lenni, akkor a tetoválás elengedhetetlen. Ez tükrözi a Mentawai ideológiát. Tetoválás megkülönbözteti a regionális nemzeteket. Én is elcsodálkoztam azon, hogy a bennszülöttek, akikkel mondhatnám, hogy éltem megtudták mondani egy férfiről vagy nőről, hogy melyik közösségbe tartozik a tetoválásai stílusáról. A múltban a nagy vadászokat könnyen meglehetett különböztetni a testüket található jelek és vállukon levő tetoválásoknak köszönhetően. Még ma is, Siberut egyes részein a bonyolult tetoválások az élet fáját jelképezik a testükön vagy a szágopálmát. A hosszú szaggatott vonalak végig mennek a kezen és a fa szúrós leveleit jelképezik, a bokán vagy karon található tetoválások a gyökereket is jelképezhetik, és a kanyaros vonalak a mellkasról a szágó virágot jelképezik. Néhány öreg Mentawai azt mondja, hogy az élet fáját kell minden sámánra tetoválni, mert ezen nem tud áthatolni a halál. Természetesen a szágópálma a nép alap étele és ugyanakkor a házi állatok is ezzel táplálkoznak.

Mindenik Butui lakos azt mondta nekem, hogy a tetoválásaik nem feltétlenül az élet fáját jelképezi nekik. Például a karukon levő szöges tetoválások formája a rattan pálma szúros leveleit jelképezi. A combon és a labon levő kis jelek (amelyek a csirkecombhoz hasonlitanak) a kutya mancsát ábrázolják. Ez egyfajta varázslat, amely által az ember olyan gyorsan tud futni, mint a kutya.

A mellkason található komplikált tetoválások (dudukat) és a könyökön gyöngyök (ngalou) közel hozzák a tetoválásokat a lélekhez.

Rozetta a férfiak vállára van tetoválva (sepippurat) és az ehez hasonló merész minták, amelyeket a nők vállára és hátára tetováltak azt szimbolizálják, hogy a rossz úgy kellene leperegjen testükről, mint az esőcsepp a virágról. Természetesen egyetlen gonosz szellem sem kellene rátaláljon egy olyan emberre, aki egy ilyen tetoválást visel, mert ez egyfajta védőpajzsot képez a test köré.

Egy bizonytalan jövő

Mélyen az erdőben, egy törvénytelen fűrész hangja hallható állandóan. Mi marad a Siberut egykori sűrű erdelyéből még nem lehet tudni. A minden évi erdőirtás, amely úgy terjed, mint a pestis nem csak a természet sokszinűségét fenyegeti, hanem a vallásos sámánizmus és a Mentawai törzs tetoválási szertartásait is egyaránt.

Aman Lao Lao mindig azt mondja: „A Mentawai kultúra, beleértve a tetoválás gyakorlása a sűrű erdő létezésétől es jelentésétől függ, és az erdő elpusztulása tönkre teszi ezeket, de az én népem ezt megtudja akadályozni.” Ipai Aman, egy másik idős lakos azt mondta: „Én nagyon aggódom az erdő és a tetoválási hagyományok elvesztése miatt. Mert mindezek a kultúránk teljes elvesztéséhez vezetnek – az uma épületektől a sago mezőgazdaságig”.

De, társadalmilag a másodosztályba tartoznak a szigeten, a Butua sámánoknak ritkán van lehetőségük beszélni, és elmondani ezeket a dolgokat és más dolgokat, amiért aggódnak. Azonban ők jelentik a nép hangját, és hangjukat nem lehet eltüntetni vagy nem hallani, mivel ők továbbra is harcolni fognak a jogaikért. És végső soron a sámánizmus meg a tetoválás gyakorlása alkotja a Mentawai kultúra alapját évezredek óta és a Mentawai sámán ezeknek őrzője.