Borneoi tetoválás

Borneoi tetoválás exotika és hagyomány

Az európai emebernek  ismeretlen úgy földrajzilag,mint kultúra szempotjából,Borneo szigete , azon kevés helyek egyike a világon, ahol a hagyományos tetoválást még ma is űzik.Borneo szigete a világ egyik legérdekesebb terület a tetoválás művészet szempontjából.

Borneo szigete a harmadik legnagyobb sziget,Grönland és Új Guineea után a világon.

Régészeti bizonyítékok igazolják, hogy már 50000 éve lakott terület volt. Borneo szigetén három ország kultúrájábol kapunk ízelítőt(Indonézia,Malaézia,Brunei). Az indonéz szigetvilágból,a legexotikusabb sziget,ahol a szigetlakók megóvták a tetoválás elbűvölő művészetét az idők során.

A mágiába vetett hit

Borneo szigetén a tetoválás szoros kapcsolatban áll a mágiával,ami a mindennapi élet része. Már ősidők óta, a Dayak törzs terjeszti a sajátos modelljeit,rajzait,tetováló eszközeit,teknikáját egész Polinézia területén. A tetoválási stílusaik hasonlítanak a Bali és Java szigeteken talált motívumokkal. Ez azt bizonyítja, hogy már ősidők óta a  benszülöttek nagy befolyással bírtak a terület kulturális életére. A Dayaki művészetek közül a kézre való tetoválás nagy szerepet játszik a tásrsadalmi státuszban,és a halál utáni életben is. A különleges szimbólumok ,sötétben világítanak úgy, hogy a lélek ne tévedjen el a halál folyólyának keresése közben. A tetoválásnak nagy szerepe van a borneoi fejvadászok életében is. A Dayak törzs tetováló művésze a tetoválás előtt egy rítust készít elő(levág egy tyúkot,és elosztja a többiek között a vérét),ezzel hozva áldozatot az ősők szellemeinek. Ráolvasás után kezdetét veszi a hihetelenül fájdalmas folyamat,maga a tetoválás,ami sok esetben 6-8 óráig is eltarthat,sőt egyes folyamatok több hétig is eltarthatnak.

Társadalmi szerep

A Borneói nők az alkarjukon viselnek tetoválásokat amelyek,a különböző tehetség vagy szakmai hozzáértést jelképezik. Ha egy fiatal lánynak olyan jel van az alkarján, ami  például a varrást vagy a kötest jelképezi az megfelelő feleség lehet bármely férfi számára.

Csak Borneóban a tetoválások szerepe betegségűző is lehet ha az ujjak vagy a csuklóra vannak varrva. Napjainkban már kevesebb tetovált nőt lehet látni a Dayaki törzsön belül,de annál népszerűbb a férfiak körében. Tehát a kedveltebb modellek főként a hagyományos rajzok,és ritkábban a kereskedelmi motívumok. Csak Borneo szigetén az Indonéziai szigetvilában,még használják a teljes tetoválást,ami több napig tart,amikor a ferfiak karját teljesen bevarrják pálmalevél motívumokkal ,így védekezve az ártó szellemek ellen. A mellkasukra az Élet Fáját ,ami az erő és a halhatatlaság szimbóluma, ami védi őket a halálos ellenségeiktől. E rítus végeztével a férfiak szentnek lettek nyilvánítva,és haláluk után aranytestet kapnak. Az indonéz oldalon az Ngaju Dayak törzsnél, ha például egy fiatal fiú hazatért a vaddisznó vadászatból,elismerésként a vállaira tetováltak. Más törzseknél a tetoválásnak más szerepe volt. A Kayans törzsnél például,a férfiak főként a modell fontosságáért voltak tetoválva. Ezek szerint minden modellnek különleges jelentése volt. A Kayans törzsben nincs semmiféle rítus a férfiak tetoválásánál. Viszont a Kayan törzsnél a hiedelem szerint a szellem a fejben lakozik,és ha lefejezik az ellenséget,akkor megkaparintják az illető szellemét,vele az erőt és a tudást is ,és magasabb elismerést kapnak a törzs ranglétrájan. Ezért amikor a fejvadászok visszatérnek a vadászatbol,elismerésként az ujjaikra emberszabású majmok jelképeit tetoválják. Ha egy Kayak törzs tagja legyőz egyedül egy ellenséget,azzal kivívja azt a megtiszteltetést, hogy a tenyerét és az összes ujját bevarrják,de ha csak résztvett a győzelemben,és nem egyedül győzte le az ellenséget, akkor metörténhet, hogy csak az egyik,a nagy ujját varrják be. A tetováló művészek által használt eszközök igen egyszerüek,rendszerint két-három darabból álló szerszám, amelyet egy speciálisan erre készített fadobozban tárolnak.

A leggyakoribb szimbólumok:

Pálmafalevél a karokon:megvéd a dzsungel gonosz szellemeitől

Életfa a mellkason:az erő és a halhatatlanság jelképe, ami megvéd a halálos ellenségtől

Bambusz:az erő és a kiegyensúlyozott élet szimbóluma

Teknősbéka:szent állat,vezetői készség,termékenység,szerencse,hosszú élet szimbóluma,a nyakra tetoválva megvédi a harcost a lefejezés ellen.