A Snapchat eltávolítja a Maori arctetoválási szűrőt a kultúra iránti tisztelhetetlenség  miatt.

Miután a közösségi média alkalmazásokban kulturálisan nem megfelelő szűrők felfedezése új-zélandi visszhangot váltott ki, a Snapchatet irányító közösségimédia-vállalat eltávolította azokat a szűrőket, amelyek a Maori tetoválások fotóit helyezték el a felhasználók arcán.

New Zealandi radio vizsgálata szerint a t’moko tetoválás témájú szűrők széles körben elérhetők az olyan közösségi média platformokon, mint az Instagram és a Snapchat. A Ta moko Új-Zéland őslakosai számára, és viselőjének maori származását szimbolizálja.

A szűrők újraindították a vitákat arról, hogyan kezelik a szakrális kulturális tárgyakat a technológiai platformokon, és hogy Új-Zélandon

A közzététel időpontjában a The Guardian legalább tíz ilyen, felhasználó által készített Instagram-szűrőt látott, amelyek mindegyikének a neve „Maori” vagy „moko” volt.

Miután egy új-zélandi író aggodalmát fejezte ki a Maori közösség részéről az eszközökkel kapcsolatban, a Snapchat tulajdonosa , arról tájékoztatta a The Guardiant, hogy a  szűrőt, törölte a platformjáról.

A cég egy meg nem nevezett nyilatkozatban tájékoztatta a Guardian-t, hogy „közösségünket arra ösztönözzük, hogy olyan objektíveket hozzanak létre, amelyek mindenre kiterjednek, és a Snapchaten megosztottnak meg kell felelnie közösségi irányelveinknek. Ezek egyértelműek, hogy tiltjuk az olyan tartalmat, amely megalázza, rágalmazza vagy elősegíti a diszkriminációt.”

A Ta moko csak a Maori népnek  szól. Mivel mindegyik a viselője leszármazásához van szabva, több, ugyanazt a szűrőt használó közösségimédia-felhasználó súlyosbította a „nagyon sértő” kütyük által kiváltott „hatalmas tiszteletlenséget”, állította egy szakértő.ak erősebb jogi biztosítékokat kell-e adnia nekik.