A MÁGIKUS TETOVÁLÁSOK THÁIFÖLDÖN

A mágikus tetoválásokat, „SakYan”-nak nevezik Tháiföldön, és ezek az ókori szövegekre alapozódtak, amelyek a khmereké voltak, olyan mágikus számoknak és mitológiai karaktereknek egy kombinációja, amelyet a hinduk hoztak létre, s ezeket különleges erőkkel ruháztak fel. Azonban ezeket csak a szerzetesek használták, ők felkeltették a figyelmüket  sorban a tájföldi népeknek. Úgy hiszik, hogy a mágikus rajzok megvédik a tulajdonosukat a golyóktól, késektől, de szerencsét is hoznak, védnek a veszélytől, míg mások erőt adnak, s ugyanakkor vonzák a végzetet.

AYUTTHAYA ELEFÁNT OKTATÓK

Az elefántok fontos szerepet játszottak több ezer éven keresztül a történelmi kultúrában Dél- Kelet Ázsiában. Az elefántot harchoz, szállításhoz, s építkezéshez használták, az elefánt a nyugati világ háziasított lovának számított, segített az épitkezésben több országban, mint például Tháiföldön, ugyanakkor távoltartotta az ellenséget hosszú évszázadokon keresztül.

Napjainkban az ázsiai elefántokat a kipusztulás fenyegeti, s az elefántok nepességét Tháiföldön kb. 5.000-re becsülik, s ebbe beletartoznak a megszelíditett, s megszelidítetlen egyedek is.

Attól kezdve, hogy a vadászatot betiltották hivatalosan is 1988-ban (ugyanakkor az illegális vadászatok ugyan úgy jelen vannak az ország több részén, ahol az elefántokat nagy mennyiségű metanfetaminnal etetik, hogy munkába tudják fogni őket, kimerűltségig) sok megszelíditett elefánt került vissza a szabadba, mivel már nem voltak munkára befoghatóak. A megszelíditetlen elefántokra veszély leselkedik, mivel a dzsungel egyre kisebb területen helyezkedik el.

Egy másik probléma, amelyel az emberek küszködnek Tháiföldön az-az, hogy a ,,megszelíditett elefántok’’ nagyon hamar megöregszik. S ebből az okból kifolyólag ezeknek az elefántokat nem fogják be munkára már, inkább a fiatalokat, amelyek hátán a turisták sétákat tehetnek, s megnézhetik a látnivalókat. Az öreg elefántok általában az életük nagy részét munkavégzéssel töltötték, megérdemelnék azt, hogy a hátralevő éveiket pihenéssel töltsék egy minimális kényelemben, méltoságban amit kiérdemeltek. Az öreg és fiatal elefántok között nem téve különbséget, eladják őket a határokon túl.

Úgy vélik az elefántok szerencsét hoznak, ezért testrészeiket eladják, igen magas áron. Sajnos egy halott elefánt többet ér, mint egy elő. A kis elefánt egyedek értéke növekszik az által, hogy hoteleknél szórakoztatásra használják vagy ha különlegessegként tartják a kiváncsi turistáknak.. Michelle Reedy részt vett a védelmi programba ,,Elefantsay pachdermelor’’, s elmesélte Larsnak, hogy a kis elefántokat alultáplálják, hogy kissebb csoportokban fenttarthassák őket. Az anyát általában megölik, s a kis elefántokat eladják egy nem megfelelő korban, elválasztva annyuktól. A kis elefántokat gyorsan eladják vagy megölik őket, mert puszba vannak. Csakúgy, mint az embereknek az elefántoknak is van inteligenciájuk, érzelmeik és ugyanakkor emlékezetük is. A thaijföldi elefántok nagyrésze fizikailag vagy psihikailag bántalmazva voltak a gazdájuk által, kiéheztetve, bedrogozva vagy kimerültségig dolgoztatva, nagy százaléka az életben maradt elefántok  ,  trauma érte őket’’.

Napjainkban az elefántok néha fellázadnak, a kutatók 200 főre becslik évente az emberek számát akiket elefánt ölt meg Tháiföldön. Ha nem lennének elefánt oktatók az áldozatok száma biztosan több lenne.

Ya isten elefánt tetoválása, egy rajz, amelyet Changnak is neveznek. A Buddhisták hiszik, hogy Buddha mielött emberi alakot öltött volna elöző életében elefánt volt. Egy tetoválás mely hihetetlenül mágikus és ugyanakkor erős is.

Ayutthaya az elefántok piaca, ahol a tháiföldi királyok döntöttek a vad elefántok kiválasztásában, a hivatalos használatért. A király egy igazi pavilonban ült, amely piros tetőjével rendelkező épület. Egy oltár amelyben egy feher elefánt egy vaskapu közepén helyezkedett el, s ez a kapu fogvatartotta a kis elefántokat.

A Mahout harcosok, anemes elefánt vezetők:

Bennszülöttek másnéven Mahoutok Thaiföldön, olyan emberek, akik kiválóan foglyul ejtették és képezték a megszelíditetlen efántokat. Azt mondják, hogy Cambodgiaból származnak, így nem meglepő, hogy szinte mindegyik, ,, vezető’’ beszél egyet ősi nyelvű Jemer vagy Kuay, vagy mindkét cambogiai nyelven.

700 évvel ezelőtt, Maho királyi harcosok voltak azok akik elefántok segítségével száltak harcba, harcoltak a Khmer Birodalom királyainak. Ők alakották az elit zászolósokat, s úgy vezették az elefántokat, mintha azok a modern tankok volnának ma.

Az Ayuthaya királyoknak az volt a fontos, hogy fel lehessen használni az elefántokat, mint valóságos harci gépeket. A királyok vagy a nemes harcosok az elefántnyakán ültek, s a vezető szerepét játszodták. Az fegyveres katonák és, , zászlósok’’ a hátuk mögott álltak, gyalogos katonák védelmére az elefánt lábaikat használták.

Bár az elefántokat már nem használták az 1800-as háborúk közepe óta, a”mesterek” (Mahout), az elefántokat tartották a legfontosabb résznek a hadseregben. Az Ewaval és a Michelle-el összhangban a háborús elefántok kaptak egy más tréninget is:,, Lor Pan az elefánt különleges tréningje az ,hogy támadja meg a lovagságot, ellenséget szétzúzzák, s a lovasságot tönkretegyék. Tang Hune az a kiképzés, amely megöli az ellenséges gyalogságot, és Pan Pad az a módszer, amivel átveszék a hatalmat az erődímények felet. Bamru Nga volt a a tréning csúcsa, ahol elefántokat képezték harcolni egymással, míg a lovasaik  támadást tudnak inditani a karddjukkal, hogy megölhessék az ellenfelüket. ’’

Elefánt teste több mint 40.000 izmomból áll, míg az emberi test csak 639-ből. A trompa az orr és felső ajak egy kombinációja, s befogadni képes több mint 270 kiló folyadékot. Képes felvenni, 7,5 és 37 liter közötti mennyiségű vizet. A legutóbbi tanulmányok megmutatták, hogy az elefántok, , kiszagolhatják’’ a közelgő veszélyeket.

Éveken keresztül, Pannak dolgoznia kellet, és megtakarítani körülbelül 10,000$, hogy megvásároljon egy elefántot. Amikor hazatért szülőföldjére Kambodzsaba, az állatot mérgezték, most dolgozik a Royal Square Elephantnál, hogy elég pénzt keresen ahoz, hogy hazatérjenek egy másik elefánttal. Érdekes, Pan apja tiszt volt a Vörös Khmer hadseregnél a gránátot  volt könnyű megtalálni, így amikor unatkozott, járkált a városban, és különböző célokból szeretett felrobbantani térgyakat gránáttal. Börtönbe került, egy gránátot tetovált a mellére jelként a hatóságoknak. Mielőtt meghalt, azt kérte tanítványaitól, hogy hordják ők tovább ezt a szimbólumot, amely megtestesíti a varázslatot örökre.

Hagyományosan, Mahout oktatók évekig kellett dolgozniuk az elefántjaikkal, hogy fejlesszék képességeiket a csatatéren. Ahoz, hogy a bizalomukat és tiszteletüket elnyerjék, mahoutok naponta dolgozniuk kellet az elefántokkal, hogy megtanítsák őket a szükséges utasításokra, amelyek által igazi háborús gépezetekké váltak. Természetesen az elefánt és oktatója között létrejött egy igazi kapcsolat, mert Mahout és az ő elefántja között sokkal mélyebb kapcsolat volt, mint a trénere vagy mestere között. Tény, hogy Maoutnak az elefánt családtagnak tekinthető volt, akiben meg lehet bízni, és közeli barátja is.

Sajnos, ezek az érzelmi és fizikai kapcsolatok, amelyek egyesítették őket évszázadokon keresztül, a Mahoutok kapcsolata az elefántokkal gyengülni kezdett, különösen azért, mert az oktatók most egy olyan gazdaságban élnek, amely nehéz társadalmi-gazdasági helyzetben van. El tudják képzelni, hogy rendkívül költséges és bonyolult, hogy saját elefántja legyen valakinek és, hogy gondját viselje az annak.

Naponta egy elefánt körülbelül 120 liter vizet iszik meg, és enni mintegy 100 kiló élelmiszert eszik meg. És mivel a túl sok naptól elefántok túlmelegednek meg kell fürdeni vízben (folyók, medencék, tavak, stb) naponta többször is, hogy tudjanak lehűlni.

Így ma, sok Maho egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy saját elefántot társanak. Például egy szabályos tréner keres mindössze 120 euró havonta, az az ugyanannyit, mint egy pénztáros egy boltban. És mivel egy felnött elefánt körülbelül 10,000 $  dollárba kerül, sok évi munkába telik, hogy helyettesíteni tudják ha lebetegszik vagy sulyosan megsérül vagy esetleg megdöglik. Ewa szerint, a megszelíditett elefántok és trénereik általában szegény és robotoló életet élnek. Miután az elefántok ketrecbe zárását megtiltották sok tháibföldi Mahout elhagyta az erdőt elefántjával együtt, olyan helyet keresve, ahol turisták elefántokon akartnak látnivalokat megnézni és fényképet csinalni velük. Őket nem engedték be a legtöbb városban, sőt betiltottak Bangkokban. Persze, hogy veszélyes volt, mert néhány elefánt autok által megsérult vagy szétzúzodtak az elefántok alatt a gyengébb útak a nehéz sulyuk miatt. Néhány Mahot, ahogyan Sai is, nem csak, hogy védő tetoválásokat hordanak testükön, hanem kis fegyveres Buddha amuletteket is. Hogy működjön a talizmán, kell adni a védő szellemnek egy kicsi ételt étkezéskor.

Ewa folytatta: az „elefántok bejegyzését, mintha azok beíratott autók lettek volna. Lehetnek kölcsönök is amelyek támogatják az állatot, de a pénzügyi teher egy ilyen állatnál nagyobb, mint amit egy Mahout megengedhet magának valaha is. Egy elefántot meg lehet venni, de tulajdonosa többször is eladohatja életében, ha a tartozásait nem tudja kifizetni. Ha az elefánton hatalmas kamat van, vagy megbetegszik s nem tud dolgozni az egész család pényügyi gondokkal küszködik. Sajnos, nincs jogi védelem vagy kormány támogatás e tekintetben, és jogi védelmet és támogatást sem kaphatnak, amelyeket ezek az oktatókk igényelnék Thaiföldön.

Az ismétlés a Buddhizmus fő elve. Pontosan, mahoutok továbra is ismételték az elefántnak a régi utasításokat, kísérleteket, hogy edze, s ellenőrzés alatt tartsa elsöprő erejét. Tetovált szerzetesek felolvastak mantrák Kathát százszor egész életük során, abban a reményben, hogy meg tudnak birkózni majd azzal az erővel amelyel fel vannak ruházva a tetoválások.

A gazdasági nehézségek ellenére, ezeket a Mahoutok továbbra is együttműködek az elefántokkal a megszokott módon, dolgoztak az Elefántok piacán Ayuthayaban, életmódjukat folytatták, a hagyományokat megtartva ahogyan az őseik, tele szertartásokkal és hiedelmekkel, hittek abban, hogy mágikus és misztikus állatok az  elefántok.

Például minden reggel, mielőtt dolgozni mennek, megállnak a helyi szentély elött, s az ősi szellemek a halott elefántokhoz imádkoznak védelmért. Mahoutban sok buddhista szerzetes hord mágikus tetoválásokat és amuletteket keszitenek, amely nem csupán megvédi őket a veszélyektől, ha dolgoznak elefántokkal, de segít az egyéniség és a spiritualitásban is. A tetoválások felismerhetők, még a saját elefántjuk által is, annak ellenére, hogy gyenge a látásuk , különbséget tud tenni a „barát tetoválás” vagy „ellenség tetoválás”között.

Itt a helyi elefánt piacon, akármilyen kicsi védelem nagy segitságet jelent, mivel egy elefánt a trompájával megcsaphat, lehet az akármilyen kis ütés vagy 1.800 kilógram alá kerülhetsz ha nem vagy, , szerencsés’’ ahogy a Mahoutok mesélik.

Ayuthaya elefántjainak az intézménye:

Mahoutul Toi története az első tetoválásáról: ,, éreztem a hatalmas mágikus erőt amely elárasztotta testemet’’. Ez a tetoválás hitet, bizalmat, vádelmet ad, és segíteni fog, hogy koncentráljak, amikor az elefántokkal dolgozom.

Ayuthaya város 53 mérföldre fekszik (kb. 85 km) északra Bangkoktól. 1350 és 1767 között AD fővárosa Siam volt, amíg le nem égették, és ki nem fosztották a Burmak. Ezt követően a főváros Bangkokba költözött. A 17. század végére, a városban már 1.000.000 lakos élt, és meglátogatták az európai és más külföldi nagykövetek is, aki azt állították, hogy a legmodernebb város, szépítette a világot abban az időben.

Itt áll még mindig több mint 500 templom, amelyek közül sok templom thai királyok háborús győzelmeik emlékére épültek, illetve  a családjuk nevében, által megkövetelt buddhista hagyomány miatt epitetek. Napjainkban megtöbb Thaiföldön élő gyakorolja a buddhizmust.

„Mennybemenetele dicséret” (Tham Boon) egy buddhista fogalom, amely kapcsolódik a pozitív karma. „Érdemek” nőnek idővel megnövelhető a pozitív karmikus cselekvésük (áldás), de ugyanakkor, lehet esni „bűnös” (baap) intézkedések révén. „Hála” vagy „érdemek” gyakran járnak a vallási gyakorlat szerencséjével, de van egy, morális érme’’ értékük.

Minden cselekedet mely együttérzéssel és bölcsességgel jön letre „érdemes” de az egyik legerősebb pozitív fellépés volt az élelmiszer, pénz és ruhák adakozása a szerzetesektől.

Egy másik módja, hogy növelje a pozitív karmát, a zarándoklaton kivül a templom ujjáépitése, felujjítása, restaurálása volt. A történelem során, elefántokat álltalában a királyok vették igénybe Ayuthayaból, hogy szélesítse a vallási hiedelmek és a pozitív karmikus intézkedések és újjáépítésék a Buddhista templomokat, és monostorokat és emelve bizonyos szent templomokat Buddhanak.

Az ayuthayai templomok úgy voltak tervezve, hogy szimbolizálják a Buddhista kozmológiát, amely a legmagasabb hegyen  állt amelynek neve :Meru, központja az univerzum, ahol Isten lakik Indra, vezetője az univerzumnak. Ez a templom helyi, ahol Buddha ereklyéket tartják.

Kao-Yot vagy „9 csúcsok tetovált temlpoma’’ célt mutat számos mahoutinak. Azt mondják, hogy száműzi a rosszat a nyolc égtájból mint régen.

De elefántokat azért is használták Ayuthaya királyai, hogy fokozzaák a saját dícsőségüket, sok csatát nyerve velük, és mivel ezek a csodálatos lények lehettek, eggyértelműen növelték dicsöségét, a király lakhelyének kiválasztásakor mindig egy pavilonban ült biztonságban attól a helytől ahova el voltak zárva az elefántok.

Mielőtt a tetoválás tanár vagy „Arjan”, elkezdte volna tetoválást, elöbb olvasnia kellet az aurákat, hogy tudja, milyen, melyik modellre van szüksége. Érthető, hogy mindenki aki eljutott Wat Bang Phra templomba szeretett volna egy ókori tetoválást, amely jelentette a, 8 iránytű pontokat’’, s az egyetlen templom volt Thaifölön, ahol tetováltak.

Bár a királyi lakhelye soha nem tartott semmilyen ünnepséget több mint 100 éve, a piac melletti földek jelenleg azok a helyek, ahol az Elephantsay programok lejátszodnak, a „nyugdíjazott” elefántoknak és körülbelül 50 mahouti és családjaik segítenek akik elhivatottan gondozásában több mint 150 egyedről ,akiket a gondozásukbavesznek.

Elefánt tábor 11 évvel ezelőtt jött létre, amit egy afrikai lakos hozott létre. A pénzügyi és a személyes kapcsolata volt a thaiföldi királyi családdal, amely belefoglalta azt a területet, mely régi az elefántok szállása volt, ő és a felesége úgy döntöttek, hogy szerényen fognak élni ezek az állatok között, személyes felügyeletet biztositottak a szeretett és a tenyésztési programban, amely a legsikeresebb projekt az országban. Felismerve a helyzetet a csökkenő népességgel az elefántoknák Thaiföldön, Ő elkötelezödött a fejlődő új és egyedi projektek mellet, hogy elősegítése kulturális örökségét az elefántoknak.

Bár sok elefántok tűnnek rendkívül barátságosnak, ők azonban nagyon kiszámithatatlanok is lehetnek, főleg akkor, ha nem úgy vannak kezelve ahogy ők akarják. Ebböl az okból kifolyólag a mauthiaknak van a legveszélyesebb munkájuk egész Thaiföldön. Csakúgy ahogy más ember, akinek van  veszélyes munkája Thaiföldön, sokan hiszik, hogy a mágikus tetoválások ereje nem csak, hogy védik, de segitik is, hogy koncentrálni tudjon, amikor a tábor legveszélyesebb elefántjaival dolgoznak.

Pan, egy cambodgiai falucskából érkezett, pár évvel ezelött. Egy hires mahouti családban nött fel, elmesélte, hogy a tetoválások megmentették az életét több alkalommal is. A mahoutiaknak minden nap 50-50 százalék esélye van rá, hogy meghaljon. Ha az elefánt jó, a te életed is jó. De ha az elefánt rossz, van esályed a halálra. Amikor kisfiú voltam egy elefántot neveltünk a családommal,amely megbolondult.Megölte a nagyapámat és a testvérenet. Azt hiszem, én voltam az egyetlen, aki megmenekült a haláltól, hála a tetoválásomnak, amelyet egy Buddhista szerzetestől kaptam.

Egy másik mahouti lakos mesélte , hogy van egy  hihetetlen tetoválása a hátán, amit ugyancsak egy Buddhista szerzetestől kapott a faluból. Elmesélte Larsnak, hogy ez az állat a bőrén erős, s hiszi, hogy egy részét az erejének magába szivja, és hogy Ő eddig még soha nem sérült meg.

A legtöbben azt fogják mondani, hogy  az igazi varázslat a thaifödi tettoválásoknál a buddhista szerzetesektől származik, hogy ezeket a tetoválások és még a legkisebb szegény közösségeket Thaiföldön szentül tartanak az erőditménzekhez és a papokhoz.

Az állatok részét képezik az elefánt mágikus tetoválásainak részei. A több fajta állat az az az elefánt egy részét képezik mágikus tetoválásainak, de a háton levő tetoválás egy diagram mely khomban irt, mágikus mondatok, szent kalligráfia az ősi khmer nyelven. Katha Buddha tanitásaiból kivett rész, bőrre van irva vagy kódolt, diagrammokba voltak irva amelyeket csak a papok tanultak olvasni. A Kathat és a diagrammokat minden tetoválásnál használják a és minden sornak az értelme  a tetoválás szerepétől függ.

Minden  mágikus tetoválásnál, a papok felolvasták elötte, közben és utánna a Kathkából. Ezeket a sorokat hallhatja a tetováltató, de nehezen megérthető nyelv, s ugyanakkor  mormogásnak hallatszanak a szavak, az ereje a tetoválásnak nem fog működni ha a pap nem fogja elmondani többszörösen   az öt buddhista fogalmat az élete során. Csak a férfiak varratják magukra ezeket a mágikus szines tetoválásokat, a nők nem.

Csak néhany pap tetovál nőket, de csak átlátszó olajokkal. Az erre irányuló kísérletükkel vigyáznak, hogy ne öljenek, lopjanak, hogy ne használjanak különböző kémiai anyagokat, s ne foly tassanak nem megfelelő nemi életet. A legrégebbek és legodaadóbbak közülük választhatnak nyolc fogadalomat, beleértve az előző ötöt, amely hozzáteszi, hogy tartózkodjanak a déutáni étkezéstől, szorakozástól, és nem aludhatnak magas vagy nagy ágyakon. Minnél több szabályt tud betartani, annál erőssebb lesz a tetoválása. S a katha annalérössebb lesz minnél  szentebb a pap aki csinája a tetoválást.

Arjánná válás:

Sokan állítják, hogy a katha verseknek erejük van  a tetoválásokon  a szent szavak miatt, mások szerint önmagában  erejüt van,nem csak azért, mert Buddha tanitási. Itt minden erők forrása megtalálható. A thaiföldi lakósok elméleteket és teoriákat követnek az életben, a földon s ezek egy módon mind össze vannak kapcsolva. Ez a hit egy olyan  gondolat hálozat amely végig kiséri az embereket  a mindenapjaikban,a szavaknak nincs önmagukban  mágiukus erejük, hanema körülmények amelyek között tanitották, tanulták az álltal lesznek mágikusak.

Nem jegyezhetsz meg egy kathkát csak úgy, s várjad hogy az hatékony is legyen. Meg kell tanulnod a kathkat egy bölcsebb embertől vagy egy paptól, akivel végig kell csinálnod egy ritust, mert ezeknek az embereknek különleges képességeik vannak, Kung amely nem csak a fizikai, testi képesságekre utal, hanem a jóságra, adományozás tisztelet képesságét be kellene mutatnia ez alatt a ritus alatt. A Buddhista papok a kungal   erősek. Ha betartják a szabályokat, mivel a papok  dicséretre méltóak , hatalmat adhatnak maguknak s igy átadhatják azt azoknak a személyeknek akiket tetoválnak. A tetoválásokból magukba szivják   tetovált személyek az erejüket.

A férfiaknak  zarándoklatok ideén joguk van  erős tudásalaphoz, ezek az erők halmozódnak a buddhista előirásoknál, de a személyes használat önkontrolt igényel. Mindezek az erények nőnek a tetoválással amit a papok csinálnak minden alkalommal amikor ugy modelt varrnak a személyre.

A  tetoválo papok gyakorlatban kell használják  az önkontrolljukat. Enélkül nem tudják használni a belső erőjüket, sem a Buddháét. Gyakolása  a önkontrollnak a szabályok betartása, és  hogy megtisztelve legyenek. Amikor eljön az ők idejük muszáj tiszteletben tartsák az öt alap fogalmat, és ezen a szinten a korlátozások és absztinenciákból származó örömök a világnak termel elég erőt, hogy megvédjen másokat a tetoválások beágyazódásaival szemben amiket sakyannak neveznek. Akárhogyis, az a legfontosabb, hogy ha egy pap tetoválni akar elegendő bülcsességet kell szereznie ahoz, hogy tiszteletreméltó tetoválásokat  tudjon csinálni.

Ezek az alapfogalmak katha alakot vesznek fel, s ezeket a orvosi tetoválásoknál használják, s végig mondják a tetoválás felvarrási ideje alatt. Mivel ezek a  kathák fejből mondják a tetováló mester, akit arjanak neveznek de ezek a kathák egy része nem mindig hatékony vannak részek, amelyek hasztalanok.

A Wat Bang Phta fesztivál ideje alatt a tetováló mester teljesen befejezett nyolc és 100 közotti tetoválást, de ez attól függ, hogy mekkora volt a felület, amin dolgoznia kellet. Jellemzően egy Arjan eltölteni egy órát, hogy csinál egy nagy tetoválást mint a tigris négy karma, amit álltalában a legidősebb pap csinálja. Az Arjanok álltalában nyolc kissebb tetoválást tudnak elkésziteni egy óra alatt. Luang Pi Nunn szerint  idén voltak a legtübben a fesztiváon, körülbeül 5.000 résztvevő.

Thaiföldi tetoválás: Wat Bang Phra:

A hagyományos thaiföldi buddhista kolostorok és templomok komplexumának a neve Wat Bang Phra bemutatja város varázslatos tetoválásait, amiket sakyan nak hívnak. 48 kilométerre fekszik Bngokuluitól, Thaiföld középsőrészén Nakhon Pathomban, Mecca törekvő mágikus tetoválások, Wat Bang Phra évente ad otthont a legnagyobb tetoválás fesztiválnak  a világon. A fesztivál negyedik napján, amit álltalában március elején tartanak, több ezer hivő aki hisz a  tetoválások erejében Thaiföldön itt van,az ország minden részéről érkeznek,  még küföldről is érkeznek látogatók.

Luang Pi Nunn létrehozott 29 féle mágikus tetoválást, őt U Na Lomenak hivják, mind a 29 modellen Buddha  helyezkedik el. A tetoválásokról a  pap ezt mondta:,, nem csak hogy megfognak védeni, de még a  rossz gondolatokat is megállitja, mielott azok tetteké vállnának’’.

Ez a fesztivál nem csak azoknak a férfiaknak szól akik tetoválatatni akarják magukat. Családok érkeznek , csak azért, hogy megnézhessék a különböző amuletteket, vagy hogy belekostolhassanak a különböző ételekbe, résztvegyenek a klönböző játékokban, és hogy hallhassák  a Buddhista papok beszédét.

. A papok különböző templomokban tetovának, s azokat az eszközöket használják amelyeket akarják. Egyes papok  tornácokon, templomon kivul dolgoznak, őket watnak nevezik, míg mások  a templomon belül egy sötétebb helyen szeretnek dolgozni. Vannak akik egyedül szeretnek, de vannaka kik  szeretnek társaságban  dolgozni egy szobában több pappal.

Hivők a Wat Bang Phra fesztiválra  minden évben eljönnek, hogy csináltassanak maguknak teteoválásokat amelyek szerencsét hoznak az üzleti életben, vagy amelyik szerencsét hoz nekik. Mások a karizmájukat akarják erősiteni, hogy az ellenkező nemet jobban vonza. Egyes tetoválások által  az ellenségekből barátá válhatnak.

. Tetováló szerzetesek eszköze egy fémrud, hosszú körülbelül 60 centiméter, és éles eggyik vége elhasitott kb. 5 cm, hogy tudjon egy horog alakot fevenni, a másik fele hegyes mint egy tű. Az alakja nagyon hasonlit egy villára.

Thaiföldön a lakosság amuletteket, tetoválásokat használ, hogy valóra vátsa álmait.

Sok elkötelezett Wat Bang Phra fesztiválra jövő személy azért jon ide, hogy megkapja megámodott, tetoválását Hanumant aki a majmok kiralya volt, mert hiszik, hogy ez a figura legyőzhetetlen, és soha nem fog meghalni.

Egyes papok egy pontozó egyenes stilust használnak, míg mások   finom vonalakkal dolgoznak. A tus személytől fuggően használják, mások úgy gondolják, hogy külonleges védő képességük van s ez annak köszönhető, hogy nem szokványos anyagokkal dolgoznak s mágikusan használják. Például egyesek arjani szantálfát használnak amelyet füvegbe áztatnak vagy fehér szezán olajba. Azt is mondják, hogy használnak állati zsirokat mint például elefánt, tigris medve vagy éppen kobra zsirját. Mások állitják, hogy kínai pigmentet réteget adtak egy arjanhoz összekeverve szentelt vizzel.

Thaiföldön, van egy módja annak, hogy védelem növelése révén személyes hatalmat kapjon. Minden tetoválásnak van egy szelleme, amely birtokos tud viselni. A papok arrol ismertek, hogy felvarhatják  valakire a tetoválásokat de ugyanakkor ki is probáhatják őket. Ők Buddha helyettesitői akik nagyon erős személyiségek.

Indiai remeték Ruesi arjanii szeretik őket, és ügyfeleik, azt mondják, hogy ezek az emberek hozták a tetoválást Thaiföldre a távoli múltban. Ruesi is fontos, mert  a hagyományos indiai mitológiában az ember és istenség közötti közvetitő volt.

Általában három fajta tetoválás lehet Wat Bang Phraban:amelyek  hatnak egymásra, ezek barátságokat alakitanak ki, lehetnek meg csodátot, félelmet kifejező, s  a tetovát személyre hato , megnöveli a beszédkészségét, több bátorságot ad, s vannak olyan tetoválások amelyek védelmezik gazdájukat, nem engedik hogy megharapják  a viselőjüket. Mágikus tetoválás az említett célokra, vagy egyéb (pl. örök egészségügy) is, oly módon hatnak, hogy a megelőzi orvostudományt és lehet értelmezni vakcinázásnak különböző betegségek vagy balesetek ellen.

Vannak tetoválások amelyek nem láthatók. Ezeket a tetoválások olajokkal vannak csinálva, de ugyan olyan erejük van mint a láthatóknak a pigmentel rajzoltaknak.

Egyes papok  szezánmag vagy kokusz olajat, ami keverve van  novényekkel és szántál fával. A legerőssebb arjanik közül amik a Wat Bang Phraba taroznak, mint Luang Pi Nunn testét ilyen tetoválások  fedik. Csodálatraméltó Luang Pi Nunn tetoválta Larst reggel 8 tól délután 4 ig a fesztivál első napjaiban, kis evés szünetekkel. A fesztivál utolsó két napján a maratonon tetovált, meghosszabbitva progját 12 órával vagy mégtöbbel s ezt mind egy napon.

A legtobb tetoválása Luang Pi Nunnak 10 sau 15 perc alatt készen voltak, de a kifinomultabb rajzok  kétszer több időbe is beletelhettek volna.,, Az én tetoválásom , mesélte Lars, amely két részben volt megcsináva , körülbelül 40 percbe telt megcsinálni, s köülbelül 0,75 dolarba került egy lótusz virg, csomó illatos bot két doboz mentolos cigaretta. Élőben ezek a papok nagyon gyorsan dolgoznak, egy másodperc alatt egy tigriszem egy mágikus tetoválás a bőrön  felveszi a formát. A papok különböző módon dolgoznak, Egyesek ugyan azt az ecsetet használják   újra és újra , megtisztitva azt minden alkalommal   alkohollal. Mások különféle  eszközöket használnak minden személyen mást használnak. De vannak olyanok is akik cserélik az osszetevőket. Mint minden országban Thaiföldön is problémák vannak a hepatitisz vagy a SIDA-val, én is szeretem ha megvan a saját eszközöm amivel dolgozhatom, tetoválhatok, amelyet minden alkalommal  megtisztitok’’, mondta Lars.

Egy fiatal se aki bemegy ebbe a helységbe nem  kinozza a beszélgetési vágy, álltalában két barát kihúzva tartja a bőrt a papnak. Vannak  olyan személyek aki trasznba esnek  a tetoválás ideje alatt, mások meditácios állapotba kerülnek  ez idő alatt, a pap sokszor annyira csendben maradnak, hogy semmit sem lehet hallani. Személytől független, nem függő vagy éppen fuggő, a pap folytatja, hogy bejuttassa a pigmentet a bőr alá, s csak akkor áll meg ha a vért törli le, vagy, hogy igyon egy kis energia italt, vagy  beleszivjon egy vigarettába. Miután készen van a tetoválás a pap mormolni kezd egy imát. Ez az akció egy felszines beszélgetés megy végbe a pap es  a szellemek, erők között.

Találkoztam Mattew Sung Hong Kongból míg   a Wat Bang Phra fesztiválon nézelödtem. Ha úgy vesszük Ő kinából származik, s kapott egy tetoválás sorozatot ezalatt a 4 nap alatt amit a templomban töltött.

Azt mondta,, Amikor beszélni kezdek ezentúl, minden ember meg fog hallgatni, mert az én hangom nagyon szép lesz, olyan lesz mint a madarak éneke’’. A hátán levő kőr úgy néz ki mint egy labirintus egy tic tac tao lemezen,  elmondta, hogy azt jelenti :,, egyáltalán nem  könnyű meghalni’’ mesélte Lars.

. Luang Pi Nunn azt mondta, ahoz, hogy megtud érteni a tetoválások hatalmát úgy kell higy bennük mint az itteniek, nem tanulhatsz roluk  konyvekben. Sok ember jön ide a mágikus tetoválásokért. Ők Buddhában való hitüket használják, mert ő egy példakép az égnek. Ők kényszeritik , hogy jót cselekedjen csak. Kell, hogy higgy bennük, máskép nincs értékük. Pluszban meg kell értened a  drámát, vagy a jó viselkedést, mielött egy tetoválást csináltatnál. A könnyű dolgok, mint például a padló megtisztitása  seprővel könnyen használhatók. Ezek az egyszerő dolgok segitenek, hogy a jó dolgokra koncentráljunk, ahoz, hogy segiteni tudjunk  a társadalmat. S ezek a dolgok épitenek  egy  tiszta szivet. S ezek az alapvető dolgok amik fontosak a Buddhizmusban.

A Wat Bang Phra fesztiválon sok az amulett eladó ezek a kiegészitők a tigris bőrtől készült amulettek ami megvédjen a golyoktól, féból készült tárgyak, feketekoral úgy hiszik szerencsét hoz az üzleti ügyekben.

Egyértelmüen amikor tetováló múvésznek tanultam edzenem kellet a testemet, szivemet és a tudatomat. A mindennapos teendőket a templomkörül segitettem, hogy megcsináljuk: például, összezedtem a szemetet, feltakaritottam a kutyák után, megetettem a halakat, minden éjjel kimentem kéregetni –máskepp kerestem meg a betevő kenyeret. Mindezek segitettek abban, hogy ráérezzek erre a világra. Máskép  nem adhatok s nem fogadhatok be sakyan könnyen:fizikailag, és mentálisan is fel kell legyél készülve amikor csinálod. Tiz évembe került, hogy tökéletesítsem ezt a művészetet, s megtanuljam az imákat kathakat. Minden pap ezt meg kell tanulja.

. A fesztivál ideje alatt, az összes pap thaiföldről eljött, hogy Wa Bang Phra tetoválhasson, Azt mondak, hogy Wa Bang Phra ban 6  tetováló pap van csak, s egy páran ezekből cska olajjal dolgznak. Ezt mesélt nekem Lars.

A tetoválásra vágyó  személyek Thaiföld minden részéről érkeznek, más országokból is. Matthew Sumg egy kíinai parlamentben dolgozó személy mesélte, hogy Hong Kongban másodrszor hallot erről a fesztiválról.

Négy napja vagyok itt már, és ez a templom tényleg segített. Az hiszem ezek a tetoválások megengedik majd, hogy éljek, megtegyek mindent amit akarok, mert én tényleg  hiszek az ők hatalmukban. Vehetsz innen amuletteket, amik megvédjenek, de a tetoválások napi 24 órán keresztül védnek, amit  az amulett nem tud megtenni, ezt nem felejthetem otthon. ’’

A  tetoválásairól beszélve ezt mondta: a kezemen   Rahu isten van aki lenyelte  a Holdat, ez at jelenti, hogy bármilyen rosz dolog fog jönni mindenen túl fogok lépni. A másik Hanuman tetoválásom egy igazi Superman –es tetoválás, mert ő soha nem fog meghalni, nem fogja senki őt legyőzni, a tigris tetoválás azt szimbolizálja, hogy mindenki megfog hallgatni, ami  erőt ad nekem, hogy talpraesettebb legyek minden téren.

Egy nagy tetovált család:

aWat Bang Phra fesztivál csúcspontja a szombat, és minden az évben ugyanazon a napon, mint Mackha pikk Bucha a legünnepeltebb Buddhista. Mivel 3 honapra programálva van teljesen, a eseményt jelző Buddha alkalomból felvázolt elveket a tanítványainak Mackha pikk Bucha: megállítani  minden rosszat, megtenni minden jót, és kitisztitani az elméinket.

. Ezen a napon a hivők általában a 30.000 tempom közül valamelyikben tartózkodnak Thaiföldön. A hűséges hívei a Wat Bang Phra tetoválás fesztiválnak aznap úgy voltak ott, mint egy nagy család, hálát tetovált szerzetesekkel, amelyek szebbé teszik életünket  a szent jelekkel, a buddhizmus előírásaival. Luang Pi Nunn mondta: „Azok, akik tetoválunk egy család vagyunk, s egymást segitsük. Most akkor mindenkivel kapcsolatban leszel azokkal az emberekkel akik megérdemelték tetoválásaikat.

A tetoválások Tájföldön – ősi buddhista hagyomány

Sehol, semmilyen más országban nincs a tetoválási hagyományoknak vallásos ünnepe, amelyet évente megtartanának, kivéve Tájföldön. Ebben a térségben a tetoválás a buddhizmushoz kapcsolódva érinti meg a lelket.

Minden egyes évben több ezer tetoválás rajongó a világ minden részéről a Wat Bang Phra templomba látogat, amely Nakhon Chai Si városában található, 50 kilométerre Bankoktól. A tetoválások fesztiválja márciusban van és minden évben több ezer rajongót csalogat vissza a templomba, akik ott energiával töltik fel tetoválásaikat. Több tízezer tetőtől-talpig tetovált, buddhista szerzetes valódi mesterei ennek a művészetnek. A helység másnéven a repülő tigris templomaként is ismert.

 A legtöbb nyugati tetoválással ellentétben a tájföldiek magukba foglalják a spiritualitást és néha babonával telítődnek. Védelem, szerencse és égi áldás – a tetoválás hívei ezeket keresik. Rengetek ember érkezik tetováltan és egyszerűen csak azért van ott, hogy a már meglévő tetoválásait kijavítsa, megújitsa. A remekművek a buddhista szerzetesek átltal készűlnek el, amely olyan, mint egy ismételt áldás a már meglévő művészetnek azoknak, akik ezt igénylik.

Az ünnepek alatt nem szokatlan a tetoválás híveinek az, hogy az énekeik által egy más dimenzióba, magasabb tudatállapota lépjenek, hasonlóba, mint a transzba esésnél. Mindenki ajándékokkal, illatos pálcikákkal érkezik, melyeket a tetoválás tiszteletre méltó

tanítójának adnak.

A tájföldi hagyományok egyike, hogy a katonák az úgy nevezett Sak Yank tetoválásokat hordják magukon, melyeknek védő szerepük van. A varázserőkbe vetett hit, annyira nagy lett, hogy természetes hiedelemmé vált az, hogy egy megfelelő, természetesen a tetoválás mestere által kivitelezett tetoválás védelmet nyújthat a golyókkal szemben. Nem csak a buddhista rajzok erősek, hanem főleg a tetoválás közben elhangzó imák. Ezeket szerzetesek olvassák fel és a méteres nagyságú tetoválások elvégzik dolgukat. A tű egyik kézben, mit egy biliárd dákó, míg a másik kézzel a mester gyors ütéseket mér a bőrre. A szerzetes csuklója szinte láthatatlanná válik a gyors, másodpercenkénti kettő vagy három ütés miatt. A pontok pontos, precíz kivitelezése és közeli elhelyezkedésének eredménye egy hímzett faliszőnyeghez hasonlít. A tetoválás megszállotjainak elmondása alapján a kézi tetoválás valóban nagyon fájdalmas művelet, de könnyen elviselhető, ha azt hiszed, hogy ettől legyőzhetetlenné válsz..

Azonban nem a kézi tetoválás az egyetlen gyakorolt módszer Tájföldön. A másik gyakori tetoválási forma a bőr tűvel való szúrkálását, majd a seb tintával való bedőrzsölését feltételezi, miközben a tetováló szerzetes egy imát mond, amely a tetoválást spiritualis erővel tölti meg.

Több száz hagyományos tájföldi rajz létezik, sok közülük állatokat ábrázól. A mindig lenyűgöző erős és fenséges tigrist választották a tájföldiek a legnépszerübb jelképükké.  Az ágyéki tájék a leghasználtabb testrésze ennek az erős szimbólumnak. Egy tigrises tetoválás, azt jelenti, hogy átveszed a tigris szellemiségét, amely halálod napjáig az életed része lesz.

Angelina Jolie egy ehhez hasonló klasszikus tigrises tetoválást választott, amelyet  egy nagyon keresett tetováló mester, a tiszteletreméltó Ajarn Noo Kanphai kivitelezett 2004-ben.